Una protesta pel dret a l'avortament a Los Angeles (Reuters/Lucy Nicholson)

Les universitats de Califòrnia donaran la píndola abortiva a estudiants i treballadores

D'aquesta manera esperen contribuir a descongestionar els centres mèdics perquè puguin atendre dones procedents d'estats restrictius on aquest medicament ja no és legal o deixarà de ser-ho aviat
Agències
TEMA:
Avortament

Que Califòrnia és un dels estats més progressistes dels Estats Units no és cap novetat. Va ser un dels primers a comprometre's públicament a defensar l'accés a les dones a la interrupció de l'embaràs quan es va conèixer la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units d'anul·lar el dret constitucional d'avortar a tot el país.

Aquesta sentència deixa milions de dones nord-americanes en edat reproductiva i que viuen en estats conservadors sense un dret que sí que tenien les seves àvies. I per mirar de facilitar el camí d'aquestes dones quan ho necessitin, les universitats públiques californianes han anunciat que les seves estudiants i treballadores tindran accés lliure i gratuït al mateix campus a la píndola abortiva.

Esperen, d'aquesta manera, ajudar a descongestionar els centres mèdics perquè puguin atendre dones procedents d'estats restrictius on aquest medicament ja és o serà il·legal.

Una estudiant passeja pel campus de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (Reuters/Lucy Nicholson)

La Universitat de Califòrnia i la de Cal State, que tenen campus a les ciutats grans de l'estat --Los Angeles, San Francisco i San Diego--, s'han compromès a posar en marxa la mesura abans de l'1 de gener. Una llei els ho permet des del 2019, i la decisió dels jutges del Suprem no ha fet més que accelerar-ne l'aplicació.

A l'estat de Califòrnia hi ha 500.000 estudiants universitaris, i un estudi justament de la Universitat de Califòrnia calcula que entre 300 i 500 alumnes necessiten cada mes assistència mèdica reproductiva. 

Un dret blindat a la Constitució californiana?

Aquesta no és l'única mesura d'aquest estat per contrarestar els efectes de l'anul·lació de la sentència Roe contra Wade, que blindava el dret a l'avortament als Estats Units des del 1973. També ha aprovat lleis per protegir les clíniques i el personal sanitari que hi treballa davant la possibilitat que altres estats els reclamin responsabilitats.

A més, al novembre, els californians podran decidir si protegeixen explícitament aquest dret a la seva Constitució. Ho faran votant una esmena presentada pel Partit Demòcrata a les eleccions del Senat. Si tira endavant, suposarà elevar un grau més la protecció del dret a l'avortament a Califòrnia.

Un pas més de Califòrnia, que juntament amb Washington i Oregon protagonitzen l'anomenada "West Coast offensive" (l'ofensiva de la Costa Oest) pels drets reproductius de les dones.

 

ARXIVAT A:
Estats Units Avortament
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut