Les tortugues marines confonen el plàstic amb menjar per l'olor que fa

Un experiment fet a Florida descobreix que els atreu l'olor de plàstic que porta temps a l'aigua, brut i amb matèria orgànica enganxada
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Fins ara s'ha cregut que les tortugues marines es mengen les bosses de plàstic que hi ha al mar perquè semblen meduses.

Una recerca feta a la Universitat de Florida pel Caretta Research Project desmenteix aquesta creença: segons han descobert, se senten atretes per l'olor del plàstic que porta molt de temps al mar.

Una ampolla de plàstic dins del mar

La recerca, publicada aquest dilluns a la revista Current Biology, va consistir en un experiment de laboratori amb 15 tortugues marines Caretta caretta de 5 mesos d'edat.

Les van posar una per una en un terrari i les van exposar a 4 tipus diferents d'olor: aigua desionitzada, plàstic net, menjar que contenia peix i marisc, i plàstic que portava 5 setmanes al mar.

Esquema de l'experiment fet a Florida amb les tortugues

Els va atreure el menjar i el plàstic brut

El seu comportament amb les dues últimes olors va ser el mateix: van mostrar-se totes molt interessades a trobar l'origen de l'olor, mentre les dues primeres no els van interessar gens.

La conclusió que han tret és que, sense veure'l, els va atreure tant el plàstic brut i amb matèria orgànica enganxada com el menjar específic per a elles.


Més recerca pendent

Els investigadors, encapçalats pel biòleg Joseph Pfaller, volen buscar ara quin element de la matèria orgànica que s'enganxa als plàstics -o que es produeix en la interacció entre el plàstic i la matèria orgànica- és el que atrau les tortugues:

"Aquests resultats indiquen que les tortugues marines poden detectar olors a l'aire derivats del plàstic amb matèria orgànica enganxada i reaccionar de la mateixa manera que responen a les olors alimentàries."

"A més, aquestes troballes són coherents amb la hipòtesi que les olors que provenen del plàstic brut estimulen el comportament d'alimentació en les tortugues marines i contribueixen a l'atracció de les tortugues a les deixalles de plàstic marí."

Bosses de plàstic i altres residus al fons marí


La hipòtesi del "plàstic-medusa"

Consideren també que els resultats qüestionen la hipòtesi prèvia, que les tortugues confonen el plàstic amb menjar per l'aspecte visual:

"La hipòtesi del "plàstic-medusa" no aconsegueix copsar el veritable abast de les interaccions entre tortugues i restes de plàstic o els mecanismes sensorials implicats. En canvi, els nostres resultats proporcionen una possible explicació unificadora de per què es produeixen freqüentment aquests incidents."

Els investigadors calculen que hi ha fins a 700 espècies diferents d'animals marins que mengen plàstics, balenes incloses, cosa que n'està posant moltes en perill d'extinció.

 

 
ARXIVAT A:
Medi ambient Maltractament animal
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut