Les persones amb Alzheimer es desorienten més pel confinament i hi ha més desapareguts

La impossibilitat de seguir amb les seves rutines ha contribuït a fer que hi hagi més persones grans que s'han perdut
Redacció/Mireia Rom Salvador Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Seguir una rutina és fonamental per a les persones amb demència o Alzheimer. Moltes han empitjorat durant el confinament i ha augmentat el nombre de persones grans que es perden. Per això les famílies feia setmanes que demanaven la reobertura dels centres terapèutics.

La limitació de moviments s'ha sumat a "l'aïllament social" que pateixen pel trastorn cognitiu que provoca la malaltia. Ara que els centres terapèutics tornen a estar oberts, toca recuperar els hàbits. Adaptats, això sí, a la nova normalitat.

Meritxell Milián, directora del centre terapèutic FAGA, explica com ha sigut la tornada dels malalts d'Alzheimer. Diu que hi havia qui ho entenia i qui no: "Ens hem trobat amb alguns problemes conductuals. Hem de fer revaloracions neuropsicològiques per veure com estan les capacitats cognitives i readaptar la feina."

Rafaela Luque, filla d'una usuària, assegura que, durant el confinament, els centres els han ajudat molt. Els han enviat treballs i vídeos per fer la gimnàstica. Celebren, però, que ja puguin obrir: "Ahir a la nit li vam dir: 'Demà hi ha col·le, veuràs els companys i companyes'".

L'Anastasio té Alzheimer i surt a passejar amb el seus fills un cop al dia. El que es troba, però, és un barri ben diferent. No entén per què tothom ha de portar mascareta i per què no han obert tots els comerços. Sense els seus referents habituals, el risc de desorientació és molt més gran.

Montse Escudé, inspectora dels Mossos d'Esquadra, explica que es recomana que aquestes persones grans amb aquesta malaltia vagin sempre acompanyades.

"Intentar sortir sempre acompanyats, que els ciutadans s'hi acostin i no els recriminin no portar mascareta… En el supòsit que s'hagin perdut, es demana que familiars posin denúncia immediatament."

Albert de las Heras, fill de l'Anastasio, explica que el seu pare, en sortir al carrer, si hi ha molta aglomeració, vol tornar a casa. "A casa té espai de seguretat i al carrer se sent insegur."

La reobertura dels centres també permetrà alleugerir la sobrecàrrega que han tingut cuidadors i familiars. El centre terapèutic FAGA, per exemple, no tanca per vacances.

Coques i cava per Sant Joan

L' Alzheimer Catalunya Fundació va portar per la revetlla de Sant Joan coques i una ampolla de cava a 50 residències i domicilis d'afectats d'Alzheimer per lluitar contra el "doble confinament" que, segons ha dit l'associació, han patit durant la Covid-19.

Entreguen una coca de Sant Joan i una ampolla de cava a una afectada d'Alzheimer. ACN/Guifré Jordan (ACN/Guifré Jordan)

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Alzheimer
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut