Per rebre qualsevol subvenció, el pis haurà d'estar llogat a preus per sota de l'índex fixat per la Generalitat

Els anuncis i contractes de lloguer hauran d'incloure el preu oficial de referència

Ajustar-se a l'índex no serà obligatori, però la Generalitat donarà incentius als propietaris que lloguin per sota de la mitjana
Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

A partir d'ara, les ofertes de pisos de lloguer a les immobiliàries i als portals d'internet hauran d'anar acompanyades del preu que marca l'índex de preus de la Generalitat.

El govern va crear-lo el juny del 2017 i té en compte la zona i les característiques del pis, però mai ha acabat de funcionar.

 

         Interactiu relacionat: "Expulsats de Barcelona, lloguers pels núvols"    

 

Ajustar-se a l'índex no serà obligatori, però la Generalitat donarà incentius a qui llogui amb preus per sota la mitjana.

 

Ara es vol convertir l'índex en una eina eficaç per moderar les pujades de preus.

No funcionarà com un topall ni serà obligatori, però sí com una referència que el govern pot tenir en compte a l'hora de donar incentius als propietaris.

D'entrada, haurà de ser ben visible en ofertes i contractes, per orientar el potencial llogater sobre el preu de mercat de la zona on està situat el pis, d'acord també amb les seves característiques (metres, habitacions, etc).

És una de les mesures del decret llei de mesures urgents sobre l'habitatge que la Generalitat ha aprovat avui, dimarts.

Segons el conseller de Territori, Damià Calvet, en cap cas es penalitzarà els propietaris que demanin per al seu pis un preu per damunt de la mitjana de la seva zona.

Però sí que podrien oferir determinats incentius -com avals públics en cas d'impagaments- o prioritzar-lo en cas d'ajudes a la rehabilitació, com ha explicat Damià Calvet.

"Qui lloga pot comparar i, a més, referenciarem qualsevol ajuda fiscal o subvenció a aquells que lloguin per sota del preu de referència."

Els pisos de protecció oficial ho seran de forma indefinida, a partir d'ara.

Més pisos de protecció pública

També es vol ampliar el parc d'habitatges de protecció pública de lloguer. I per això, els ajuntaments amb més demanda hauran d'elaborar un pla per incrementar el parc d'habitatges en un termini de dos anys.

A més, com a norma general, els pisos de protecció oficial ho seran de forma indefinida.

 

Els ajuntaments podran expropiar a preu reduït els pisos en mans de persones jurídiques

 

Aquells terrenys que rebin els ajuntaments, després d'una requalificació urbanística, es rebran amb una fórmula que els permeti finançar la construcció d'habitatge públic.

 

Possibilitat d'expropiar pisos buits

Per combatre les situacions d'emergència, el decret aprovat avui preveu donar instruments a les administracions davant el cas de pisos buits en mans d'empreses.

Es poden imposar multes, o bé la Generalitat o els ajuntaments poden expropiar-los a preu reduït. Es tractaria de pisos propietat de persones jurídiques que portin més de dos anys buits, així com edificis en construcció pendents d'acabar durant més de dos anys que pràcticament estiguin acabats (80% de l'obra).

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Mercat immobiliari
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut