Les direccions de PNB i PSE aproven per unanimitat l'acord de govern

Iñigo Urkullu serà reelegit lehendakari en el debat d'investidura que es farà dimecres i dijous
Redacció Actualitzat

Com va passar fa divuit anys, el PNB i el Partit Socialista d'Euskadi (PSE) tornaran a governar junts al País Basc. Les direccions de les dues formacions han ratificat per unanimitat l'acord, que es firmarà aquest dimarts. El debat d'investidura del lehendakari, Iñigo Urkullu, es farà dimecres i dijous.

Des del PSE, la seva secretària general, Idoia Mendia, ha assegurat que el pacte serà "bo per al país". "Sempre que s'aconsegueixin acords, és bo", ha manifestat la màxima dirigent dels socialistes bascos. La líder del PSE ha evitat entrar en detalls sobre l'entesa: "Parlaré en el comitè nacional."

Des de Madrid, la gestora del PSOE veu amb reticència aquest pacte. Diu que el PSE no els ha informat del contingut.

 

 

Per part del PNB, Urkullu també ha evitat pronunciar-se sobre aquest pacte per formar un govern de coalició i ha recordat que "encara queda un tràmit". "S'ha de ser respectuós amb els partits", ha dit el lehendakari en funcions abans del començament d'un acte sobre economia a Bilbao.

El pacte entre els dos partits donaria tres conselleries als socialistes, entre les quals hi hauria les de Vivenda i Turisme. L'acord de govern obvia el dret a decidir i es basa en la reivindicació de més autogovern dins dels límits de la llei. El futur govern de coalició ha estat acollit amb crítiques des de l'esquerra abertzale i Podem.

La relació dels socialistes –pròxims a Pedro Sánchez– amb la gestora que dirigeix el partit sembla lluny de destensar-se. Adriana Alastra, secretària de Política Municipal del PSOE amb Sánchez, ha dit en un tuit que, després d'atacar els socialistes catalans, ara la gestora inicia els atacs cap als bascos. Idoia Mendia ha agraït el seu suport.

 

El mateix Pedro Sánchez ha destacat, a través d'un tuit, la importància d'aquesta entesa al País Basc:

 

Setze anys de l'assassinat de Lluch

I avui fa setze anys de l'assassinat per ETA de l'exministre socialista Ernest Lluch. Per homenatjar-lo, diversos militants del PSC han recordat la seva figura en un acte a Maià de Montcal, a la Garrotxa, on descansen les seves restes. A l'acte, hi ha assistit el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, entre altres dirigents del PSC. També hi era la filla d'Ernest Lluch, Eulàlia Lluch. 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut