Niu de cigonya al capdamunt d'una torre elèctrica

Les cigonyes i la pluja causen talls de llum diaris des de fa dies en alguns pobles de Ponent

Els nius d'aquestes i altres aus estan protegits, però els municipis afectats reclamen solucions per garantir el subministrament
Enllaç a altres textos de l'autor

Noelia Casellas

Delegada de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

Actualitzat
TEMA:
Energia

Queixes de veïns i alcaldes de les Garrigues i el Pla d'Urgell per talls de llum diaris des de fa dues setmanes. La causa, segons la companyia elèctrica Endesa, és la combinació dels nius de cigonya que hi ha en diverses torres i les pluges dels últims dies.

Els afectats són gairebé una desena de municipis que reben el subministrament a través de dues línies elèctriques que van des de Miralcamp fins a les Borges Blanques, i és en aquestes infraestructures on, segons Endesa, els nius de cigonya que hi ha són una de les principals causes dels talls. 

Les pluges de les darreres setmanes fan que les branques dels nius estiguin humides i això crea un arc elèctric que fa desconnectar el proveïment per seguretat.
 

Problemes de convivència

Les cigonyes són una espècie protegida i, per tant, un cop comença la nidificació, els nius no es poden tocar, només retallar. Els consistoris, però, exigeixen mesures definitives, com reclama l'alcalde de Miralcamp, Melcior Claramunt:

"Volem alguna solució perquè els veïns, l'Ajuntament i tothom paguem religiosament les quotes a les empreses d'electricitat."

Prototip d'estructura per evitar la nidificació de cigonyes a la part superior de les instal·lacions de llum (Endesa)

L'alcalde de Fulleda, Jordi Arbós, explica que són talls que solen durar pocs minuts, però que igualment provoquen moltes molèsties als veïns.

"Hi ha dies que no n'hi ha cap, però hi ha dies que n'hi ha tres. De vegades no funciona el wifi i és culpa d'aquests talls. Ho hem de solucionar."


Prevenció i dissuasió

A les Borges Blanques, l'alcalde, Josep Ferran, planteja noves propostes per garantir alhora les necessitats d'aquestes aus i dels seus nius i un subministrament elèctric correcte.

"La solució a mitjà termini passa per donar ubicacions alternatives a les cigonyes i instal·lar altres torres o estructures que els permetin nidificar."

Desenes de cigonyes, ducs i àligues protegides continuen morint electrocutades (Agents Rurals)

Davant d'aquesta situació, l'entitat ecologista Ipcena-EdC nega la major i acusa la companyia Endesa de ser l'"única responsable" per la seva, diuen, "deixadesa absoluta en la manca d'inversió per a l'aplicació de mesures ambientals de prevenció i dissuasió".

Creuen que hauria de ser l'empresa energètica qui es fes càrrec d'aquestes estructures que permetrien ubicar-hi els nous nius i que, alhora --apunten--, evitarien la mort per electrocució de molts ocells rapinyaires.

Per ara, Endesa descarta que el subministrament a aquests municipis arribi a través d'una línia diferent, la de Magraners, com s'havia plantejat.

ARXIVAT A:
Energia Infraestructures
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut