L'exposició "La màquina Magritte", dedicada a la obra de l'artista belga René Magritte, es pot visitar al CaixaForum

Les 16 recomanacions per aprofitar la Nit dels Museus d'aquest dissabte

S'han programat 230 activitats a més d'un centenar d'equipaments de tot Catalunya
Anna Figuera Actualitzat
TEMA:
Museus

La Nit dels Museus torna aquest dissabte en una edició totalment presencial i sense restriccions, com abans de la pandèmia. La iniciativa permet visitar de franc exposicions i monuments i trobar visites guiades, espectacles o tallers pensats per a l'ocasió.

S'han programat 230 activitats a més d'un centenar d'equipaments de tot Catalunya. La cita arriba en un any en el qual s'està recuperant el nombre de visitants, però sense arribar a les xifres del 2019, abans de la pandèmia.

Aquesta és una selecció d'algunes de les mostres que es podran gaudir de forma gratuïta aquest dissabte:
 

MACBA. Barcelona

"Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert"

L'art tèxtil de Teresa Lanceta s'exposa al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en una retrospectiva que mostra com el teixit i l'artesania es pot portar cap a l'art contemporani. Tapissos, teles i catifes, que recullen la saviesa popular i reivindiquen tècniques tradicionals, com les que va aprendre amb les dones berbers de l'Atles Mitjà marroquí.

Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert (MACBA)

 

CCCB. Barcelona

'Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat'

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) mostra per primera vegada les pràctiques artístiques d'avantguarda que el psiquiatre reusenc Francesc Tosquelles va aplicar en les institucions psiquiàtriques durant la República i sota l'Europa dels feixismes. Tosquelles va exiliar-se al sanatori de Saint-Alban, lloc que alhora es va convertir en un refugi per a artistes d'avantguarda que convivien amb interns, pagesos, monges, metges i infermeres.
 

MNAC. Barcelona

'Maternasis'

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha incorporat a la seva col·lecció d'Art de Postguerra i Segona Avangtguarda l'obra d'artistes com Mari Chordà, Roser Bru, Parvine Curie i Núria Pompeia. La mostra, que pren el nom d'un llibre de Pompeia editat el 1967, permetrà redescobrir el relat d'aquestes dones artistes sobre la gestació i l'embaràs, una qüestió sovint amagada i rebutjada per una societat patriarcal.

Original per al llibre Maternasis (Núria Pompeia)

 

MUSEU DIOCESÀ I COMARCAL DE SOLSONA. Solsona

Pintures de Sant Quirze de Pedret

Les pintures de Sant Quirze de Pedret (Cercs, Berguedà) són un dels conjunts de pintura mural més excepcionals d'Europa que s'exposen al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona després d'un projecte de remodelació i restauració. Aquest conjunt consta de les pintures de l'absis central -romàniques i preromàniques-, que es conserven al Museu de Solsona, i les de les dues absidioles laterals, que es conserven al MNAC.
 

MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA. Tarragona

"Tàrraco. MNAT"

Fruit de la col·laboració entre el MNAT i el Port de Tarragona, aquesta exposició que posa en valor el patrimoni romà de Tarragona. Així mateix, el MNAT participa en el "Viatge a la Constel·lació museu", una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals de la ciutat de Tarragona, que es complementa amb la "Petita Nit dels Museus".
 

MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA. Barcelona

"Els Català, fotògrafs d'un segle"

A través de l'exposició del llegat fotogràfic dels Català, el Museu d'Història de Catalunya mostra la història del segle XX del nostre país a través de les imatges d'aquesta nissaga de fotògrafs, Pere Català i Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca. Cent anys de fotografies que són testimoni dels moviments artístics, polítics, culturals i populars de Catalunya.  Entre d'altres, hi ha l'icònic cartell de propaganda amb una espardenya i una creu gammada titulada ‘Aixafem el feixisme', de Català i Pic.

Exposició "Els Català, fotògrafs d'un segle" (Museu d'Història de Catalunya / Pepo Segura)

 

MUSEU D'ART DE GIRONA. Girona

'Postectura. La construcció del demà'

'Postectura' és un grup creat el 1950, en el context cultural de postguerra, per sis joves artistes que van contribuir a la regeneració artística i cultural de la Catalunya del moment. Els pintors Joaquim Datsira, Esther Boix i Ricard Creus i els escultors Subirachs, Torres Monsó i Martí Sabé van defensar un retorn a l'humanisme.
 

FUNDACIÓ MIRÓ. Barcelona

'Miró. El llegat més íntim'

La Fundació Miró presenta el llegat que durant els anys l'artista va fer a la seva família. Són obres, dibuixos, esbossos i escultures que va regalar a la seva esposa, Pilar Juncosa, a la seva filla Dolors Miró i també als seus nets. Ara, part d'aquest patrimoni s'incorpora a la fundació, que en  una lectura personal dels gairebé dos-cents treballs que ressegueixen, també, la història del nostre país, del 1910 al 1976.
 

MUSEU PICASSO. Barcelona

'Picasso Projecte Blau'

El Museu Picasso descobreix què hi ha darrere de quatre obres que Pablo Picasso va pintar durant la seva època blava. Gràcies a les noves tecnologies i estudis científics, s'ha descobert que l'artista havia pintat altres imatges a sota de la definitiva, pintures amagades per jugar amb l'espectador. Es tracta de 'Terrats de Barcelona (1903), 'Natura morta) (1901), 'La copa blava' (1903) i ‘Jaume Sabartés amb pinçanàs' (1901). El museu també presenta per primera vegada al públic el dibuix 'El cec' (1903), adquirit en subhasta a finals de l'any passat.
 

CAIXAFORUM. Barcelona

"La màquina Magritte"

El CaixaForum dedica una retrospectiva a temes que van aparèixer en l'obra de René Magritte de forma recurrent. Són unes 70 pintures que repassen la trajectòria surrealista d'aquest artista belga, procedents d'institucions, galeries i col·leccions particulars de més de 55 prestadors dels Estats Units, el Canadà, Japó i Europa.

René Magritte i "El bàrbar", 1938(CaixaFòrum)


CENTRE D'ART TECLA SALA. L'Hospitalet

"Alberto Peral. Redonda redonda"

L'artista basc Alberto Peral presenta 26 escultures pràcticament inèdites, partint del cilindre com element essencial de la seva obra. Peces fetes amb el suport d'altres artistes i oficis, i amb materials com la fusta, l'acer, lalumini, el marbre o el fang.
 

CAN FRAMIS. Barcelona

'Isidre Manils. Fora de camp'

La Fundació Vila Casas reivindica l'obra d'Isidre Manils (Mollet, 1948) amb una mostra sobre la seva trajectòria pictòrica de l'artista de Mollet del Vallès i la seva mirada fixada en el món cinematogràfic. L'artista juga amb un joc d'ocultació i revelació. Can Framis col·labora enguany amb l'espai NauART amb les instal.lacions 'Giant Sumi-E de Hasu Art' (Alberto Castiñeira), 'Escultures efímeres' (Seylan Kandak) i 'Bodegons interactius' (Daniel Yacubovich).


LA VIRREINA. Barcelona

La Virreina ofereix visites guiades per les exposicions del fotògraf iraquià 'Latif Al-Ani'; les 'Imatges buides', d'Oriol Vilapuig; per l'obra escrita i cinematogràfica de 'Margarite Duras', i a "A les entranyes de la bèstia" sobre el caos que domina la República bolivariana socialista del segle XXI.

Carreró de Bagdad, Colección Latif Al-Ani (La Virreina Centre de la Imatge)


ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA. Barcelona

"Esteve Lucerón. La Perona. L'espai i la gent"

Aquesta exposició mostra les fotografies que Esteve Lucerón va fer entre el 1980 i el 1989 a la Perona, un dels darrers barris de barraques de Barcelona, situat al districte de Sant Martí i enderrocat abans dels Jocs Olímpics. El fotògraf de La Pobla de Segur va fotografiar el dia a dia d'aquella comunitat gitana amb un clar compromís social.
 

LA PANERA. Lleida

'Jingle. Un fil de vida musical'

Proposta performàtica de l'artista Laia Estruch, basada en la invitació a produir, assajar i presentar en públic una peça musical publicitària. Aquest dissabte, a més, Laia Estruch i Irene Solà presentaran 'Sirena', una performance sobre l'antimusa, que aniquila els homes amb els seus cants, però que alhora perd la capacitat de parlar per un home i unes cames.

(Centre d'art la Panera / Jordi V. Pou)

MUSEU DE LES TERRES DE L'EBRE. Amposta

"Veus de Pepito. Lo venedor ambulant"

Visita guiada teatralitzada a l'exposició "Comerç al servei de la ciutat. Amposta al tombant dels s. XIX i XX". El museu també compta amb les exposicions permanents "Les Terres de l'Ebre: de la prehistòria a l'edat mitjana" i "L'Ebre: camí d'aigua"

ARXIVAT A:
Art Museus Fotografia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut