El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, en una imatge d'arxiu (ACN)

L'arquebisbe Cañizares afirma que no es pot ser independentista i bon catòlic

Diu que el bisbe de Solsona, Xavier Novell, "està confós" en les seves idees sobre la independència i que "tergiversar la veritat històrica és no estimar Catalunya"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

L'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, creu que els estaments eclesiàstics haurien d'haver estat més clars contra el "desafiament separatista" i es mostra "molt dolgut" perquè l'1 d'octubre algunes esglésies catalanes van amagar urnes del referèndum.

En una entrevista al diari "La Razón", Cañizares afirma de forma categòrica que "no es pot ser independentista i bon catòlic". A la pregunta del periodista de si es pot ser independentista i bon catòlic, Cañizares contesta que "en cas de secessió, no":

"En el cas de secessió, no. Ho dic quan es tracta de països democràtics. No es pot ser catòlic a Itàlia i defensar el secessionisme. Sant Joan Pau II deia: "La unitat d'Itàlia no es toca, és un bé moral".

Cañizares diu que no vol valorar les posicions del bisbe de Solsona, Xavier Novell, sobre la independència, però diu que "està confós" i que "tergiversar la veritat història és no estimar Catalunya".

 

 

L'arquebisbe també opina sobre un dels membres del govern Puigdemont, el vicepresident i conseller Oriol Junqueras, catòlic practicant. Per Cañizares "ni el senyor Junqueras ni ningú pot dir que el secessionisme tingui el suport de l'Església":

"Quan es genera odi, una violència que no és simplement violència física sinó agressió al contrari, això no és ser cristià. L'independentisme ha suscitat odis que no existien. L'Església treballarà sempre per la unitat, la convivència, la concòrdia, el be comú de tots els afectats"

"Catalunya es trenca. Ara al Nadal, algunes famílies que tradicionalment s'han reunit ara no ho poden fer. I d'altres, si es reuneixen és per parlar del temps, no per parlar dels problemes que ens afecten a tots. Hi ha divisió".

No és la primera vegada que el cardenal arquebisbe de València fa declaracions polèmiques. L'any 2016, la fiscalia provincial valenciana va obrir diligències contra Cañizares per un delicte d'odi per les declaracions del cardenal "sobre l'imperi gai" i les ideologies "feministes".

Durant una missa al mes de maig, Cañizares va defensar "el bé preciós de la família cristiana" al mateix temps que va lamentar que en els últims anys "hem assistit a una important escalada contra la família per part de dirigents polítics, ajudats per altres poders com "l'imperi gai" i certes ideologies "feministes". A principis de juny, el cardenal, davant la polèmica suscitada, va emetre una carta en què retirava les seves paraules.

ARXIVAT A:
Procés català Referèndum 1-O Govern empresonat Article 155
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut