Pla curt on es poden veure algunes de les falles que es baixen als pobles de l'Alta Ribagorça, exposades a l'IEI, el 10 de juny de 2019. (Horitzontal)

L'Alta Ribagorça espera uns 20.000 visitants durant els 7 caps de setmana de falles

Actualitzat

ACN Lleida.-L'Alta Ribagorça espera uns 20.000 visitants durant els 7 caps de setmana de falles als 10 municipis que celebren aquesta tradició mil·lenària Patrimoni de la Humanitat des del 2015. El president en funcions del consell comarcal, Josep Lluís Farrero, ha destacat el ''report'' econòmic que representen aquestes visites pel conjunt de la vall i per això ha apostat per conservar-lo. En aquest sentit, ha assenyalat que enguany estrenen senyalització dels camins que recorren les baixades de les falles, des del punt on es situa el 'faro', que és la foguera que s'encén a la muntanya per encendre les falles, fins als pobles on arriben els fallaires. Tot plegat perquè els turistes puguin conèixer amb més detall les característiques d'aquesta festa que arrenca el 15 de juny i s'allarga fins al 27 de juliol.

El pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit aquest dilluns al migdia la presentació de la temporada de falles a l'Alta Ribagorça. Del conjunt de 16 municipis catalans que tenen declarades les falles Patrimoni de la Humanitat, 10 són d'aquesta comarca que celebra 7 caps de setmana de falles amb la participació d'unes 1.800 persones que són les encarregades de baixar els troncs encesos de la muntanya.El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha destacat que des de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat l'1 de desembre de 2015, l'afluència de visitants a la festa de les falles ha anat augmentant any rere any. És per això que han hagut de fer canvis en alguns ''aspectes organitzatius'' com ara els aparcaments, ja que els municipis on es fan falles no en tenen de suficients. En aquest sentit, s'habilita transport per aquells visitants que han de deixar aparcat el seu vehicle a una distància gran. Les falles no només se celebren durant el dia que es baixen enceses de la muntanya sinó que es comencen a viure durant el procés d'elaboració a partir de les teies. A l'Alta Ribagorça hi ha 9 tipus de falles diferents i aquests dies es poden observar en una exposició al mateix pati de l'IEI. Farrero ha explicat també que per fer més partícips als visitants de la festa s'ofereixen tallers de confecció de falles i visites combinades amb el Romànic de la vall i els punts on se situen els faros. Tot plegat, amb l'objectiu de ''posicionar el territori'' i donar-se a conèixer.Els pobles de la comarca on es baixen falles són Durro, que obre temporada el dissabte dia 15 de juny; Senet, el 22 de juny; Boí, Casós, El Pont de Suert i Vilaller el 23 de juny; Barruera el 29 de juny; Erill la Vall el 6 de juliol; Taüll el 19 de juliol; i Llesp el 27 de juliol.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut