L'alça de casos de covid, grip i bronquiolitis tensiona les UCI i l'atenció primària

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública admet que "preocupa especialment" el virus de la bronquiolitis entre els infants més petits
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Les infeccions respiratòries agudes continuen a l'alça. Augmenten, sobretot, els casos de bronquiolitis entre els infants, però també creixen els casos de grip i de covid-19.

Segons l'última actualització del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC), entre el 14 i el 20 de novembre la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) continua augmentant de manera clara, però encara està en nivells epidèmics baixos.

S'han registrat 59.258 casos d'IRA enfront dels 51.522 de la setmana anterior, un augment del 14,06%.

Les urgències i l'atenció primària tornen a estar tensionades arran d'aquest augment de casos.


Preocupació per la bronquiolitis

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, ha admès que "preocupa especialment" el virus de la bronquiolitis, en nadons i nens petits:

"Està en uns nivells epidèmics molt alts i està causant una repercussió assistencial molt important".

En una entrevista al canal 324, ha confirmat que ja superen el pic del 2019, l'últim any abans de la pandèmia, tant entre els infants més petits com entre el conjunt de la població.

L'augment més marcat és entre els menors d'1 any, amb una pujada molt ràpida de la incidència, que en una setmana ha passat de 1.465 a 1.921 casos per cada 100.000 habitants.

Entre els menors de 4 anys ja hi ha 477 casos per cada 100.000 habitants, una xifra mai assolida el 2019.

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública (CCMA)

Les dades recollides pel SIVIC mostren que la taxa de bronquiolitis també supera el pic del 2019 entre el conjunt de la població, amb una taxa de 20 afectats per cada 100.000 habitants.

Fa un any, en canvi, a les portes de l'hivern, la taxa entre el conjunt de la població era de 12, el doble que l'última tardor abans de la pandèmia, el 2019, que era de 6 casos per cada 100.000 habitants.


"La situació dels virus respiratoris està canviant"

Cabezas ha explicat que "des que tenim el virus de la covid, la situació dels virus respiratoris està canviant i les coses no passen com solien passar".

Així, abans de la pandèmia "teníem aquestes onades a mitjans de desembre, i ara ho tenim a mitjans de novembre". 

També s'ha avançat el virus de la grip, que ha arribat unes 3 o 4 setmanes abans del que és habitual.

De fet, ha explicat Cabezas, el SIVIC va detectar que el virus de la grip ja circulava aquest agost, tot i que no ha assolit nivells epidèmics fins ben entrat el novembre.

Uns nivells baixos, ara per ara, però que pugen de manera continuada.

Més casos de covid

Pel que fa a la covid, Cabezas ha valorat que "està força estable"

L'últim balanç del Departament de Salut, parla de gairebé 10.000 positius, detectats entre el 14 i el 20 de novembre, i de 675 persones ingressades per coronavirus, 38 més que la setmana anterior.

També augmenten els pacients a les UCI, que ja són 24. Els malalts de covid ocupen gairebé el 4% dels llits sanitaris de Catalunya.

Entre el 14 i el 20 de novembre, d'altra banda, la pandèmia va causar 11 víctimes mortals a Catalunya, 9 de les quals eren persones de més de 80 anys.

La variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades pel SIVIC. Cabezas ha recordat que "portem un any d'òmicron [des del 26 de novembre de 2021], però el que està circulant ara és diferent del de l'any passat".


Crida a posar-se la quarta dosi

Pel que fa a la campanya de vacunació contra la covid, amb la quarta dosi, Cabezas ha avançat que el 71% de les persones majors de 80 anys ja l'han rebuda, i també el 47% de la població de més de 60 anys.

Els percentatges de la vacunació contra la grip són molt semblants: ja s'ha administrat al 68% dels més grans de 80 anys i al 47% dels de més de 60.

La secretària de Salut Pública ha admès que li "hauria agradat" que la campanya de vacunació "anés una mica més ràpid".

Considera que "tenim marge de millora" i per això ha fet una crida a les persones de risc i els majors de 60 anys perquè es vacunin. "Només han de demanar cita i segurament la tindran molt aviat", ha assegurat.

També ha volgut remarcar que tot i que amb la vacuna es pot agafar la covid, "la vacunació protegeix d'hospitalitzacions, UCI i mort, i contra la covid persistent", que "ens preocupa", ha dit.

 

ARXIVAT A:
Salut Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut