Pla general d'alguns dels concentrats amb la pancarta on es pot llegir 'Mai caminaràs sola'. Al centre, Marta Armengou rep l'escalf dels assistents abans d'entrar a declarar. Imatge de l'11 d'abril de 2018 (Horitzontal).

La veïna de Berga acusada d'un delicte d'odi el 3-O nega els insults i les coaccions i diu que només exercia el dret a vaga

ACN Berga.-Sota el lema 'Mai caminaràs sola, en defensa de les llibertats', una seixantena de persones convocades per l'ANC i Òmnium Cultural s'han concentrat aquest dimecres davant els jutjats de Berga per donar suport a una veïna acusada d'un presumpte delicte d'odi. Segons el relat de la fiscalia, els fets van tenir lloc durant la vaga del passat 3 d'octubre quan la denunciada hauria increpat dues noies que es trobaven en un bar de Berga i la seva propietària. La citació era a la 1 i la denunciada ha rebut l'escalf i els aplaudiments dels concentrats enmig de crits de 'no estàs sola'. A la sortida, Marta Armengou ha explicat que en la seva declaració ha negat els fets dels quals se l'acusa. "Simplement vaig exercir el meu dret a vaga. No vaig insultar ningú, ni tampoc vaig coaccionar ningú", ha assenyalat. Armengou espera que la causa s'arxivi perquè "la veritat sempre ha d'anar per davant".

A crits de 'Llibertat' i 'No estàs sola', la veïna de Berga, Marta Armengou, a la 1 del migdia entrava a les dependències judicials de la capital berguedana per declarar davant el jutjat d'instrucció número 2. Durant més d'una hora, Armengou ha declarat a preguntes de la seva advocada, el lletrat de l'acusació i la fiscalia. Marta Armengou, a la sortida, s'ha mostrat tranquil·la "perquè he dit el que va passar, davant aquell bar no vaig pressionar, insultar o coaccionar ningú". La veïna ha assenyalat que l'únic que va dir aquell dia davant el local va ser que la vaga no es feia per la independència, sinó per criticar allò que havia succeït durant l'1 d'octubre". Segons Armengou, la jutgessa ha incidit per saber si es va coaccionar o pressionar perquè es tanqués el bar, cosa que la denunciada ha negat. "En cap moment ho vam fer, ni jo ni cap dels que érem allà", ha destacat. Abans de la declaració d'Armengou, han declarat com a testimonis la jove que el dia dels fets es trobava a la terrassa del bar amb la denunciant, i també la propietària de l'establiment. Segons fonts coneixedores del cas, la testimoni i la propietària han negat que hi haguessin insults, violència o pressions. L'advocada de Marta Armengou, Eva Pous (d'Alerta Solidària) s'ha mostrat preocupada perquè aquest cas hagi arribat fins els jutjats. "La sorpresa ha estat que el cas hagi tingut el recorregut per arribar fins aquí", ha dit. La lletrada no creu que la denúncia s'ajusti a dret i ha criticat el fet que el fiscal Miguel Angel Aguilar hagi acceptat tirar endavant aquesta denúncia dient que el cas podia ser constitutiu d'un delicte d'odi, discriminació i coaccions. Segons Pous, "estem en un moment en què s'està donant la volta als delictes d'odi, que va néixer per protegir les minories, i ara s'està aplicant contra la dissidència". "És preocupant que en ple segle XXI s'estigui intentant perseguir la llibertat ideològica i d'expressió sota l'amenaça constant d'estar incorrent en delictes d'odi o discriminació", ha lamentat. "Ells aniran provant fins que els surti bé", ha afegit. Tot i que Marta Armengou espera que s'arxivi el cas, "perquè la veritat sempre ha d'anar per endavant", la lletrada és més prudent. Encara que pensa que la causa no té cap tipus de recorregut, "tampoc tenia cap recorregut en un inici i s'ha arribat fins aquí. Per això no seria sorprenent que el tribunal en un futur decidís continuar el procediment", ha explicat. Donant suport a Armengou, també hi havia l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut