La llei de canvi climàtic crearà un impost als vehicles més contaminants

El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts aquest projecte de llei, que ha de passar ara al Parlament per debatre'l i aprovar-lo
Redacció Actualitzat

El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el projecte de Llei de canvi climàtic de Catalunya que vol facilitar la transició cap a una economia baixa en carboni, a través de la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic. Aquest projecte, elaborat per l'anterior govern, ara anirà al Parlament, que l'haurà d'analitzar per esmenar-lo i aprovar-lo en els pròxims mesos.

Els objectius que es proposa aquesta llei són els mateixos que marca la Unió Europea, i que comporten per l'any 2020 una reducció d'un 25% de les emissions del 2005. L'any 2050 aquesta reducció haurà de ser d'un mínim del 80%. Es proposa fer-ho amb polítiques centrades en dos conceptes: la incentivació i la complicitat.

De tota manera, també introdueix impostos ambientals per desincentivar pràctiques contaminants. El principal és un impost sobre les emissions de CO2 de turismes i furgonetes, que es vol que entri en vigor de manera gradual, entre el 2018 i el 2020. Segons el projecte de llei, per exemple, un totterreny que emeti 235 grams de CO2 per quilòmetre hauria de pagar 84 euros anuals; en canvi, els turismes convencionals que emeten entre 120 i 130 grams per quilòmetre pagaran 5,5 euros. Els vehicles que emetin per sota de 120 grams n'estaran exempts.

El govern ha calculat que amb aquest impost pot recaptar fins a 75 milions d'euros. La recaptació d'aquest i altres impostos aniran a un Fons Climàtic, de nova creació, que haurà de servir per finançar polítiques ambientals. Aquest projecte de llei té una disposició final que vol garantir l'accés a l'aigua i l'energia amb uns mínims necessaris per a les persones amb risc d'exclusió social.

El govern, que està convençut que aquesta és una llei pionera, ha assegurat que s'ha elaborat prenent com a referència lleis similars d'altres països europeus. Ho ha dit Josep Rull, el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, que serà el departament encarregat d'aplicar aquesta llei un cop el Parlament l'hagi aprovada. En la presentació del projecte, durant la roda de premsa després del consell executiu del govern de la Generalitat, Rull ha afirmat que és una llei no concebuda amb criteris autonòmics, sinó ja pensant en Catalunya com a estat independent.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut