L'esfondrament de Badalona ha posat sota el focus sobre les inspeccions tècniques (ACN/Miquel Vera)

La inspecció tècnica d'edificis, assignatura pendent: només la meitat que l'ha de passar ho fa

Els experts reclamen que es facin les inspeccions que falten i que es millorin per detectar més problemes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Habitatge

El principal instrument que té l'administració per controlar l'estat dels edificis són les inspeccions tècniques. A Catalunya hi ha 1.177.321 edificis, però la majoria no estan obligats a passar la inspecció, perquè són unifamiliars. Sí que ho estan els edificis plurifamiliars de més de 45 anys, que són 223.900. Tots aquests ja haurien d'haver passat la inspecció, però la realitat és que només ho han fet 104.200.

Segons dades de l'agència d'habitatge, el 64% de les inspeccions presenten deficiències lleus. En el 31% dels casos, les deficiències són importants. Les greus es limiten al 4,3% dels casos i les molt greus es queden en un 0,21%.

 

Què diuen els arquitectes

Guillem Costa, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), reconeix que les xifres són preocupants

"Em sembla greu i s'ha d'actuar i els arquitectes de ganes d'actuar en tenim."

Quin és el problema, doncs? "El que passa és que hi ha problemes de finançament molts cops i també he de dir que aquest llistat és de molt pocs edificis, tant de bo tots els edificis tinguessin inspeccions tècniques passades (ITES)". 

Per la seva banda, Marina Berasategui, secretària d'Habitatge, creu que cal "seguir treballant i que es passin aquestes ITES".

Qui se n'ha de fer càrrec?

Segons recorda Berasategui, les inspeccions són responsabilitat de les comunitats de propietaris.

El seguiment, però, és competència municipal i, en última instància, "l'administració pot sancionar en el cas que no es facin".

Moltes comunitats de propietaris tenen problemes per pagar les inspeccions i la rehabilitació.

Més enllà d'això, les actuals inspeccions tampoc garanteixen la total seguretat, com es va demostrar a Badalona, i els experts independents aposten per reformar el sistema. 


Com es fa una inspecció tècnica

Raül González és un arquitecte tècnic que fa inspeccions d'edificis. Últimament, treballava en un habitatge construït el 1974 i que, per tant, té més dels 45 anys que la llei posa com a punt d'inici per fer la inspecció: 

"Nosaltres revisem sobretot els elements verticals, com ara la façana de l'edifici, les mitgeres. Comprovem les cobertes, l'estat de les instal·lacions, d'aigua, d'electricitat i de gas." 

Les inspeccions les fan empreses privades i cobren preus variables en funció de l'edifici. En aquest cas, el cost de la inspecció és de 500 euros per un edifici de quatre plantes i vuit apartaments

En aquest cas, el resultat és d'apte provisional, amb deficiències importants a corregir en un termini de sis anys. Aquest és el resultat més comú de les inspeccions.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut