Jordi Cuixart ha lliurat el guardó a Joan-Lluís Lluís en el seu últim acte com a president d'Òmnium (ACN)

Joan-Lluís Lluís, Premi Òmnium de novel·la amb "Junil a les terres dels bàrbars"

El jurat, que ha emès el veredicte per primer cop per unanimitat, destaca la "tensió narrativa" de l'obra de l'escriptor nord-català
Redacció
TEMA:
Literatura

"Junil a les terres dels bàrbars" és la millor novel·la de l'any en català, segons ha decidit per unanimitat el jurat. L'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís és el guanyador de la cinquena edició del premi que concedeix Òmnium Cultural, un premi que, per primera vegada, ha tingut un veredicte unànime.

El jurat n'ha destacat la "tensió narrativa" que aconsegueix portar el lector a la reflexió sobre "poesia, versemblança i conceptes com mite, memòria o ficció".

Els encarregats del dictamen, Anna Casassas, Oriol Izquierdo, Neus Real, Marta Segarra i Xavier Pla, consideren que l'obra -publicada per Club Editor- és "un llibre sobre llibres que és, alhora, una novel·la d'aventures, un viatge iniciàtic i una rondalla històrica que juga amb els lectors per enaltir el poder d'explicar històries".


El premi més ben dotat en català

Aquest premi és el més ben dotat per a obra publicada en català, amb 20.000 euros directes per al guardonat i 5.000 més destinats a promoció.

El premi s'ha lliurat en un acte presentat per la periodista Anna Guitart i ha estat l'últim cultural que presideix Jordi Cuixart al capdavant d'Òmnium.

"Junil a les terres dels bàrbars" s'ha imposat a les altres dues finalistes, "Terres mortes" (Anagrama), de la jove escriptora barcelonina Núria Bendicho, i "El primer emperador i la reina Lluna" (Comanegra), de Jordi Cussà, que va morir el juliol passat.

Lluís agraeix el guardó apel·lant als perills del català

Joan-Lluís Lluís, nascut a Perpinyà el 1963, ha rebut el premi amb un "collons, això no m'ho esperava". Després ha argumentat que la literatura "no és una competició esportiva" i per això és difícil saber ara quina és la millor novel·la del 2021, un any "molt dens" de grans novel·les catalanes:

"La noció de primer, de millor, de número u, de medalla d'or, és una noció que em sembla que en literatura no té cap sentit. (...) És molt difícil saber quina és la millor novel·la de l'any 21 i, certament, no és avui que ho podem definir perquè, segurament, caldrà esperar anys per saber-ho, si és que ho sabrem mai."

L'escriptor ha agraït el guardó amb un conte sobre la llengua aborigen australiana djugun.

Ha parlat de la jove Djikol, del poble djugun, a qui ha considerat un personatge important de l'imaginari de la humanitat, perquè va ser la primera que va demanar als déus el do de la paraula, cosa li va ser concedida per després "cedir aquest do a altres pobles del món".

Avui, la llengua djugun ha desaparegut. "Va morir a mitjan segle XX perquè tot aquest poble australià ara parla anglès. Què hauria estat necessari?", s'ha preguntat Lluís, per contestar-se ell mateix: "Que els djugun disposessin d'un estat independent."


El viatge èpic de "Junil a les terres dels bàrbars"

La novel·la guanyadora porta el lector fins a l'inici de l'era cristiana de la mà d'una heroïna abduïda per Ovidi i el seu "Art d'estimar", una jove cridada Junil.

La noia és menyspreada pel seu pare, per al qual treballa com a serventa encolant papirs a la seva llibreria, encara que l'única cosa que desitja i li interessa és aprendre a llegir, cosa que acabarà fent d'amagat d'ell i gràcies a Tresdits, l'esclau copista principal del negoci, amb qui s'acabarà escapant.

Joan Lluís-Lluís parlava del llibre en el primer programa de la nova temporada de "Tot el temps del món", amb Anna Guitart:

En les altres edicions, han guanyat el premi a la millor novel·la de l'any "Els estranys", de Raül Garrigasait; "Aprendre a parlar amb les plantes", de Marta Orriols; "L'esperit del temps", de Martí Domínguez, i "Boulder", d'Eva Baltasar.

ARXIVAT A:
Literatura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut