Guerra de preus entre hotels a Barcelona per captar els pocs estrangers que venen  

La rebaixa dels preus de les habitacions fa que arribi un perfil de turista que gasta molt menys en serveis a la ciutat
Iván Gutiérrez Actualitzat
TEMA:
Turisme

Els hotels de Barcelona han obert una guerra sense treva per captar els pocs turistes estrangers que arriben a la ciutat degut a les restriccions. Barcelona ha passat de ser El Dorado turístic per al sector hoteler, que penjava el cartell de complet estiu rere estiu; a veure com ara, més de la meitat de la planta hotelera actual no pot ni obrir degut a la falta de turistes i la poca liquiditat.

El preu de les habitacions s'ha enfonsat, sobretot a hotels d'entre dues i quatre estrelles, més d'un 50%.

Busos turístics buits, atraccions sense cues i la Rambla transitable: l'arribada de viatgers estrangers a la capital catalana ha caigut un 80% en comparació al 2019, l'últim any normal abans de la pandèmia.

És una tempesta perfecta. La ciutat es nodreix bàsicament de turistes internacionals que arriben per vies ara amb moltes restriccions com són els avions o els creuers, i on la temporada baixa no ha tingut cap gran esdeveniment firal que compensi la falta de viatgers.

Com ja va passar l'estiu passat, el turisme local prefereix altres destins com la Costa Brava o Daurada, i per tant, els hotels barcelonins veuen com només tenen unes 11.000 persones pernoctant-hi, quan en un any normal en tindrien 60.000 en temporada alta.

Turistes a la Rambla de Barcelona, al maig (ACN/Blanca Blay)


Cancel·lacions gratuïtes: sense treva fins l'últim minut  

A més de les limitacions pròpies de la pandèmia, amb proves PCR entre d'altres mesures, el sector turístic s'ha hagut d'adaptar per donar seguretat al viatger amb cancel·lacions gratuïtes fins a un dia abans. És el cas que explica Tomás Medina, propietari de l'Hotel Adagio, que paradoxalment no pot obrir per falta de liquiditat - tot i que voldria - i recorda "ara mateix ens trobem amb gent que reserva a tres hotels diferents".

El problema, segons Medina, es produeix quan "a última hora un dels tres hotels que es disputa al turista fa un descompte i aquella reserva amb la que tu comptaves i amb la que has fet esforços per treure als treballadors de l'ERTO i comprar subministres per donar servei, desapareix deixant un reguer de pèrdues".  

El director de la divisió d'Hotels de la consultora Cushman & Wakefield, Bruno Hallé, ho defineix com una situació on hi ha "molts pocs peixos, i tothom vol pescar". Per això, tot i que els hotels de gran luxe estan mantenint preus, la gran majoria d'hotels d'entre 3 i 4 estrelles han entrat en una lluita de preus.  

El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, assegura que la situació és "desesperant", i de fet, avisa que donen "la temporada turística estival per perduda, hi ha rebaixes d'entre el 40 i 50%". Hi ha molts hotels que han rebentat preus, tot i que més de la planta hotelera a Barcelona està tancada.

Canvia el perfil del turista estranger  

Totes les veus del sector consultades per aquest reportatge coincideixen que degut a la rebaixa de preus per atraure turisme com sigui té un "doble efecte". El perfil del turista ja no és "al que s'estava acostumat a la ciutat i tampoc és el que hem de buscar", diu contundent Casals del Gremi d'Hotels.  

Les dades oficials confirmen la percepció del sector, on la despesa mitjana diària a la ciutat s'ha desplomat un 20%. Hallé avisa que aquest perfil de turista "fa molta menys despesa en restaurants, taxis o serveis a la ciutat, això pot tenir un efecte preocupant a futur". I és que entre el sector han vist com en els darrers mesos, molts dels turistes que han atret pel factor preu els hi generaven problemes com destrosses a les habitacions o baralles dins les instal·lacions.

Uns turistes es fan fotos davant de la Catedral de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Molts empresaris que no volen revelar el seu nom per no criticar públicament els pocs clients que ara tenen asseguren que Barcelona viu ara de l'anomenat turisme de borratxera. Perfils que ara molts hotelers veuen que no els hi surt a compte ni per preu, però que altres, diuen, accepten amb resignació davant el risc de no ingressar res i endeutar-se encara més.  


Turisme rural, a l'alça

L'altra cara de la moneda és l'increment del turisme d'interior per la pandèmia. Després d'un bon mes de juliol, les cases rurals de les comarques lleidatanes esperen un agost encara millor. I es nota en llocs com la Baronia de Rialb, a la Noguera com es pot comprovar en aquest vídeo:

 

 

ARXIVAT A:
Turisme Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut