Gelades, sequera, calor i pedregades: el pitjor any per a la pagesia

Els pagesos fan balanç d'una campanya marcada per la meteorologia adversa, les plagues de conills i senglars i l'augment del cost de l'energia
Àlex Oró Actualitzat
TEMA:
Agricultura

Un any per oblidar: és el balanç que fan els pagesos d'aquesta campanya, en què han tingut pèrdues catastròfiques. De fet, es considera la pitjor campanya agrària en dècades, amb la incertesa afegida de com s'afrontarà la de l'any que ve.

El motiu? En primer lloc, la meteorologia. La gran gelada de l'abril, en plena floració, va fer molt mal, però també han afectat la calor, la sequera i les fins a nou pedregades d'aquest estiu.

Nectarines d'una finca del Segrià afectades per una pedregada a l'agost (ACN/Asaja Lleida)

Els pagesos, a més, han hagut de fer front a les plagues de conills i senglars, i a l'augment dels costos energètics i de les matèries primeres derivat de la guerra d'Ucraïna.

Tot plegat, ha provocat una caiguda de la producció, sobretot en fruita dolça, però també de l'ametlla i el cereal.

Davallades del 70% en préssecs i nectarines

Ara els fructicultors de Lleida encaren la recta final de la campanya recollint peres conference i pomes. Però aquesta ja ha estat la pitjor collita de la història, amb davallades del 70% en préssecs i nectarines i de fins al 50% en poma i pera.

Segons el president de l'organització agrària ASAJA Lleida, Pere Roqué: "Tenim 9 efectes de tempestes de pedra en dos mesos, la gran gelada de l'abril, i encara ens falta la poma del setembre." A més, Roqué afegeix:

"No sabem com acabarà tot això. I, per tant, sí, és el pitjor any des del punt de vista climàtic que hem tingut a les comarques de Ponent, i això ha repercutit en la producció de fruita i en la creació de llocs de treball."


Les gelades també van afectar la collita de l'ametlla, perquè hi ha finques que han perdut tota la producció.


Un dels sectors més castigats: el cereal

En cereal, els pagesos lleidatans han perdut 125 milions d'euros, segons Unió de Pagesos, pel fred, la calor i la sequera. A tot Catalunya, les pèrdues s'eleven fins als 180 milions.

També hi ha contribuït l'augment dels costos energètics, de les llavors i els adobs. El responsable de la sectorial del cereal d'Unió de Pagesos, Santi Caudevilla, diu: "No sé si hi ha dades d'un any tan dolent com el que estem tenint, en tots els vessants: econòmic, meteorològic, social, d'abastiments, de logística..."

Per això, Caudevilla conclou: "Si vols fer un esport de risc, et fas pagès i, llavors, el tindràs total."

Una màquina recol·lecta cereal en un camp del Segrià (ACN/Salvador Miret)

Xifra rècord en indemnitzacions als agricultors

Gelades, pedregades, sequera, i calor faran que Agroseguro pagui una xifra rècord en indemnitzacions.

El delegat d'Agroseguro Catalunya certifica que "serà rècord en sinistres, en hectàrees, en indemnitzacions... en tot, és un any totalment excepcional". I afegeix:

"L'any que s'havia pagat més en agrícola a Catalunya havien estat uns 50 milions d'euros. Ara ja estem parlant de 115 milions i pujant."

 

Els costos de producció s'han disparat

En ramaderia, la poca oferta de cereal d'importació a conseqüència de la guerra d'Ucraïna ha repercutit en un augment del 60% del preu del pinso, que representa la meitat dels costos de la ramaderia. Les altes temperatures també han castigat el sector.

A més, el president del sindicat agrari JARC, Joan Carles Massot, explica: "La forta calor també ha fet que els costos energètics hagin pujat molt per procurar el benestar dels animals i això s'haurà d'acabar repercutint al consumidor."

L'increment de costos de producció, sobretot carburants i electricitat, estan fent molt complicat que les cooperatives puguin mantenir els preus.


Pèrdues en la collita de l'oli

I la pitjor campanya agrària de les últimes dècades es tancarà a la tardor amb la recol·lecció de l'oliva, un conreu que també ha patit la calor, la sequera i fins i tot un fong que farà que, segons els productors, es perdi la meitat de la collita.

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut