Garzón decideix no impedir la reunió entre Batasuna i el PSE

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha decidit no impedir la reunió prevista per aquest dijous entre la il·legalitzada Batasuna i els socialistes bascos. El magistrat considera que prohibir-la excediria l'àmbit de la suspensió d'activitats de la formació abertzale que ell mateix va decretar. També té en compte que la reunió l'ha sol·licitat un partit legal. Aquesta decisió ha estat la primera prova de foc per al jutge Baltasar Garzón després del seu retorn a l'Audiència Nacional.
Actualitzat

La reunió s'havia de mantenir aquest dimarts, però Batasuna i els socialistes bascos van estar d'acord a ajornar-la com a mostra de solidaritat amb les víctimes del tràgic accident de metro a València. La trobada està prevista per aquest dijous en un hotel de Sant Sebastià, i sembla que la justícia no ho impedirà.

El fiscal de l'Audiència Nacional Juan Antonio García Jabaloy va sol·licitar al jutge Baltasar Garzón que demanés a les forces de seguretat un informe sobre aquesta trobada abans de pronunciar-se sobre si la impedia o no. Després d'estudiar el cas, el magistrat ha decidit no accedir a la petició dels col·lectius Espanya i Llibertat i Dignitat i Justícia, que demanen la suspensió de l'entrevista partint de l'estatus il·legal de Batasuna.

Garzón considera que prohibir la reunió excediria l'àmbit de la suspensió d'activitats de Batasuna. També coincideix amb l'informe policial que apunta que la reunió l'ha sol·licitat el PSE, que "és un partit legal". Els socialistes volen fer servir aquesta reunió per plantejar a Batasuna les exigències democràtiques perquè pugui tornar a la legalitat. De tota manera, Garzón ha assegurat que en cas que la trobada s'hi cometin fets que puguin constituir delicte, aleshores el magistrat actuaria.

Per això, el magistrat ha requerit la policia perquè efectuï un informe sobre el contingut i abast de la reunió, tal com havia sol·licitat la fiscalia. Ara bé, Garzón és contrari a actuar de manera "preventiva", segons ha dit, perquè si ho fes així "el jutge es convertiria en una mena de controlador de l'acció política d'un partit democràtic".

El jutge també afirma que la prohibició a Batasuna de participar com a partit en qualsevol activitat o àmbit "ha d'entendre's dins el context de les resolucions que l'expressen i dels seus antecedents", perquè del contrari "no seria possible que es mantingués cap tipus de diàleg amb cap persona que hagués comès un fet delictiu".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut