Bilbao

Patxi López afirma que la reunió amb Batasuna no és "diàleg polític" ni és "il·legal"

El secretari general del PSE-EE, Patxi López, ha declarat que la reunió que mantindrà dijous amb els representants de l'esquerra abertzale "no forma part del diàleg polític" per la normalització d'Euskadi ni es tracta d'un acte il·legal. El líder socialista basc s'ha mostrat "preocupat" per la "judicialització de la política i la politització de la justícia", i ha indicat que la reunió amb l'esquerra basca "forma part del 'full de ruta' d'un procés de pacificació i normalització política" des d'Ajuria Enea.

Actualitzat
"No tinc cap càrrec de consciència ni cap preocupació que es tracti d'un acte il·legal reunir-se amb ciutadans que tenen els seus plens drets i que representen un espectre de la societat basca". Durant una entrevista, López ha desvinculat la trobada amb Batasuna d'una reunió política, recordant que amb Batasuna "no es pot reunir ningú" perquè és un partit "que no existeix" després de la seva il·legalització. No obstant ha defensat la trobada indicant que es tracta "d'intentar que qui fins ara ha estat sota l'entorn de la violència faci el pas decisiu a la política" i adopti les mesures necessàries "que el duguin a tenir una formació política legal".

En els últims dies, el mateix president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha insistit que la reunió amb Batasuna només pretén convèncer la formació abertzale de la necessitat de condemnar el terrorisme i l'ús de la violència que exerceix ETA. En aquest sentit, Patxi López ha deixat molt clar que "de cap manera la democràcia es desviarà cap al món de l'esquerra abertzale, sinó que és l'esquerra abertzale la que ha de fer el recorregut per assumir els plantejaments democràtics". El líder socialista basc ha afegit que el caràcter públic d'aquesta trobada és necessari perquè "a l'inici d'un procés de pau" hi ha moments en què cal "transparència i que les coses estiguin molt clares".

López s'ha mostrat optimista sobre l'inici d'un procés de pau pel País Basc i ha afirmat que "aquest és un bon moment per apuntalar el procés i engreixar el camí", però ha carregat contra el PP quan ha explicat que la seva reunió amb Barasuna s'ha utilitzat com a excusa per trencar amb el PSOE dins d'una "estratègia que tenia des del dia 1, ja que mai ha donat suport lleial" a l'executiu.

Per últim el secretari general del PSE-EE s'ha mostrat "preocupat" pel que ha titllat de "judicialització de la política i politització de la justícia" arran de les últimes decisions des de l'Audiència Nacional. Amb tot, ha assenyalat que el PSE acatarà sempre les decisions que vinguin d'aquest poder ja que els socialistes sempre acaten les resolucions de la justícia "ens agradin més o ens agradin menys".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut