En vigor les noves mesures anti-Covid: deu dies de confinament municipal diari

258 controls policials a carreteres, accessos a municipis i estacions de tren de Renfe i FGC
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les noves restriccions de 10 dies per mirar de frenar la Covid ja estan en vigor. L'objectiu és "aturar el país". Des d'aquesta mitjanit, la mobilitat queda limitada dins del municipi un altre cop. I és que les excepcions previstes totes les festes de Nadal ja han passat a la història. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha valorat al cap de poques hores de vigència, que hi ha un "compliment elevat" de les noves mesures.

En aquest primer dia de confinament municipal a tot Catalunya, s'han desplegat 258 controls policials a carreteres, accessos a municipis i estacions de tren de Renfe i FGC, on hi haurà vigilància a qualsevol hora com a mínim durant 10 dies. Per aquesta tasca, actuaran de forma coordinada el cos dels Mossos i les policies locals. A més, es mantenen els controls en l'àmbit de la restauració.

Control de mobilitat dels Mossos a Maçanet de la Selva (ACN/Gemma Tubert)

Els Mossos demanen que els ciutadans portin a sobre el certificat autoresponsable si s'han de moure.

En general, les excepcions a les restriccions de mobilitat són: anar a la feina o a l'escola, tenir cura de persones dependents o fer un desplaçament per raons d'urgència.

I recordem que continua vigent el toc de queda nocturn de 22 h a 6 h.

 

 

A Barcelona i l'àrea Metropolitana, on el límit municipal és encara més imperceptible, ja que en molts casos ni tan sols cal canviar de carrer per traspassar-lo, Trànsit ha registrat una reducció del 24,9%, una quarta part, de les sortides de Barcelona respecte del gener del 2020. Sí que hi ha hagut un augment de mobilitat a l'anella 1. Segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, si es comparen les dades de "la setmana passada amb les de la setmana anterior, aquest augment té relació amb la tornada des de segones residències", on fins al dia de Reis es permetia el desplaçament.

Un control de la Guàrdia Urbana a la ronda d'accés a Barcelona (ACN/Blanca Blay)

La primera nit de les noves restriccions s'han aixecat 156 actes de toc de queda, i 20 actes per no respectar el confinament municipal, segons dades provisionals fins a les 10 del matí. "Segons aquestes dades, hi ha un compliment molt elevat" de la restricció, però també cal tenir en compte que són dades preses "en hores d'anar a treballar", ha dit el conseller.

Altres mesures vigents

Es pot fer esport individual a l'aire lliure entre municipis veïns, però no es pot anar al gimnàs. Només les piscines estaran obertes amb condicions estrictes. Les trobades familiars i socials seran de, màxim, sis persones. I les activitats de lleure infantil i les extraescolars queden suspeses.

Els sectors de la cultura i la restauració continuaran tenint les mateixes restriccions que fins ara. El cap de setmana, tots els comerços no essencials hauran de tancar; una mesura que els comerciants fins i tot consideren que pot ser contraproduent. I els centres comercials no podran obrir ni tan sols entre setmana.

Tot això, l'endemà de Reis, que és tradicionalment el dia d'inici de les rebaixes d'hivern, encara que fa anys que oficialment ja no hi ha període de rebaixes.  

En principi, les restriccions s'allargaran 10 dies, fins al 17 de gener, però dins del sector gairebé tothom creu que seran més dies, com ja va passar a la tardor. Aleshores, les mesures que havien de durar 15 dies es van acabar allargant un mes i mig.

Per pal·liar part dels efectes que causarà el tancament de botigues, la Generalitat ha previst una línia d'ajudes de 10 milions d'euros amb aportacions de 2.500 euros per a aquells negocis que hagin de tancar del 7 al 17 de gener. Els propers dies, està previst que es publiquin les bases per acollir-se a aquestes ajudes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut