Rull, Romeva, Forn, Cuixart, Junqueras i Turull, just abans d'entrar a Lledoners (ACN / Estefania Escolà)

Els presos independentistes tornen a Lledoners: "Estem tan forts o més que abans"

Després que avui se'ls ha revocat el tercer grau penitenciari els presos independentistes han volgut llençar un missatge d'unitat en un acte que s'ha convocat de manera urgent a l'exterior de la presó de Lledoners
Ruth Gumbau / Ramon Radó Actualitzat
TEMA:
Govern empresonat

Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja tornen a ser al centre penitenciari de Lledoners.

Hi han arribat hores després que el jutge de vigilància penitenciària hagi suspès el tercer grau penitenciari dels cinc presos independentistes que, per tant, ja no podran dormir a casa seva els caps de setmana.

I davant la situació judicial s'ha convocat de manera urgent un acte en favor dels presos a l'exterior de Lledoners. 

Els presos independentistes en l'acte d'aquest vespre a Lledoners

 

Jordi Cuixart ha estat el primer dels presos a pujar a l'escenari. El President d'Òmnium Cultural ha agraït l'assistència a les persones que s'hi han atansat fins a la presó.

"Els que avui ens tornen a tancar son els que voldrien que estiguéssim frustrats. Són aquells que ens han intentat dividir i fer-nos passar per una societat que som totalitaris: però som un poble únit i cívic.

Cuixart també ha avisat que no pensen deixar de lluitar "per la llibertat dels països catalans".

"Volem la fi de la repressió, l'amnistia i una sortida dialogada a la situació actual."

 

Josep Rull ha reconegut que ha estat un dia molt impactant. Tot i no ser un dels cinc afectats per la decisió d'avui, ha assegurat que sap que també hauran demanat el reingrés a la presó per ell, per Dolors Bassa i Jordi Turull. Rull ha lamentat haver-se assabentat de la decisió judicial per la premsa de Madrid i ha assegurat que portarà conseqüències molt greus el que ha titllat de retallada de drets i llibertats.

"El TS ha hagut de fer una reinterpretació del dret penitenciari que perjudicarà centenars de presos de tot Espanya. Demanar un 100.2 ara serà molt més difícil."

Qui va ser conseller d'interior, Quim Forn, ha assegurat que han de persistir perquè "es tracta d'una lluita llarga" i ha assegurat que ja sabien que el tercer grau duraria poc:

"Hem intentat representar tota la dignitat d'aquell 1 d'octubre. Estem igual més forts, més forts que abans fins i tot!"

 

Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva en primer pla, a l'entrada a Lledoners (Rubèn Cabús)

 

Raül Romeva ha demanat seguir l'esforç per fer un país inclusiu i lliure en què no es fiquin a la presó persones "per voler fer una societat millor":

"Som on érem, fent front a la repressió, com aquests centenars d'homes i dones que s'estan efnrontant a diversos estaments de l'estat repressiu del 78. Som molt més forts. Cada decisió d'aquest sistema que ens vol atemorits i callats ens fa més forts i determinats a continuar endavant."

Jordi Turull, al principi de la seva intervenció, ha demanat un aplaudiment per a la Dolors i Carme perquè ha assegurat que la presó és més dura per a elles i ha demanat que tots els polítics independentistes vagin a l'una.

"Aquí no hi ha justícia, hi ha justiciers, però estan perdent el temps. Si ens 40 anys d'educació nacional no ens van tombar, ara tampoc."

 

Per la seva banda, Oriol Junqueras ha assegurat que son a la presó perquè els tenen por: 

"Saben que només ens poden guanyar si prohibeixen les urnes, si fan servir eines no democràtiques. A través de la repressió i l'exili forçat volen incidir en la política catalana perquè no poden incidir a través de les majories parlamentàries. I intervenen la política i la societat a través de les seves clavagueres."

 

Jordi Sánchez ha arribat al recinte més tard.

 

En l'acte a Lledoners hi han estat també el Vicepresident del Govern, Pere Aragonès; el President del Parlament, Roger Torrent, consellers com Damià Calvet o Josep Bargalló i diputades al Parlament i al Congrés com Elsa Artadi i Laura Borràs.

Quim Torra no hi ha assistit perquè dirigia des del Palau de la Generalitat un missatge a la ciutadania criticant la decisió judicial.

 

 

ARXIVAT A:
Josep Rull Jordi Turull Govern empresonat Oriol Junqueras Joaquim Forn Raül Romeva Jordi Sànchez Jordi Cuixart Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut