Els partits reivindiquen Companys amb accents diferents per defensar el seu posicionament

En el primer acte institucional del nou govern després de la sortida de Junts, socialistes i comuns han insistit a Aragonès que negociï amb ells els pressupostos
Redacció Actualitzat
TEMA:
ERC

Ha estat el primer acte institucional del nou govern de Pere Aragonès, després de la sortida de Junts: l'homenatge a Montjuïc al president Lluís Companys, que va ser afusellat pel franquisme després d'un consell de guerra sense garanties processals fa 82 anys.

Com és habitual, institucions i partits han fet l'ofrena floral a la tomba del fossar de la Pedrera. I en els discursos posteriors, cadascú ha escombrat cap a casa amb un denominador comú: reivindicar la memòria de Companys.

Ha començat el president de la Generalitat. Per Pere Aragonès, Lluís Companys representa "la Generalitat i les institucions que mai es rendeixen, que fins i tot en els moments més obscurs de la història mantenen la dignitat".

Aragonès també ha afirmat que el president afusellat és un símbol de la lluita antifeixista "en un moment en què tot Europa està amenaçada per l'extrema dreta". "Hem de recuperar la memòria antifeixista per plantar-li cara", ha conclòs.

Junts per Catalunya ha fet l'ofrena floral amb Turull i Borràs al capdavant (ACN/Jordi Bataller)

Per part de Junts, Jordi Turull ha parlat de Companys per defensar que "la mentalitat de voler esclafar les institucions catalanes i les seves persones segueix plenament viva a molts estaments de l'Estat". "Ha empresonat, ha afusellat o ha enviat gent a l'exili, però no ha pogut matar o empresonar l'ànima d'un poble que vol ser lliure", ha afirmat.

PSC i comuns insisteixen en els pressupostos

Més directes han estat els missatges a Aragonès per part del líder del cap de l'oposició, Salvador Illa, i dels comuns, després que la sortida de Junts del govern ha complicat l'aprovació dels pressupostos per a l'any que ve.

Un cop feta l'ofrena floral del PSC, acompanyat, entre d'altres, de l'expresident José Montilla, Illa s'ha referit al govern com "el més dèbil de la història recent de Catalunya" i ha reclamat al president "valentia" i "responsabilitat". I així, s'ha tornat a oferir per negociar els comptes.

"Estem disposats a negociar, però no a taula parada", ha dit. I ha afegit: "No anem de convidats."

Una delegació del PSC ha fet l'ofrena floral a la tomba de Companys (EFE/Alejandro García)

Han fet el mateix els comuns. Primer, Ada Colau, que ha encapçalat la delegació de l'Ajuntament de Barcelona. L'alcaldessa ha afirmat: "Per defensar la democràcia i els drets humans calen institucions fortes."

I això, ha dit, passa perquè Catalunya tingui pressupostos nous l'any que ve. "Ens preocupa veure que a Catalunya tenim unes institucions afeblides, que cal reforçar amb majories àmplies, sòlides, i amb pressupostos a tot arreu", ha afirmat Colau.

En aquesta línia, Jaume Asens, portaveu d'Unides Podem al Congrés, ha reclamat al president "passi de les paraules als fets" per "recuperar els consensos del 80%".

Ada Colau ha encapçalat la delegació de l'Ajuntament de Barcelona (ACN/Jordi Bataller)

Com és habitual, també han fet l'ofrena la mesa del Parlament, amb una delegació encapçalada per Alba Vergés --vicepresidenta de la cambra amb funcions de presidenta--, i les entitats Òmnium Cultural i l'ANC.

No hi ha faltat la delegació d'Esquerra Republicana, encapçalada per Oriol Junqueras, així com tampoc les de la CUP, Demòcrates, el PDeCAT, el Consell per la República o UGT.

Prèviament, el president Aragonès, acompanyat de Vergés i Colau, s'havia desplaçat al fossat de Santa Eulàlia, on l'expresident republicà va ser afusellat pel règim franquista la matinada del 15 d'octubre de 1940. Ha estat després de la usual baixada de torxes des del castell de Montjuïc que han fet ERC i Junts.

ARXIVAT A:
JxCat ERC PSC En comú
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut