Els Mossos estrenen les controvertides pistoles elèctriques Taser a Girona

Els responsables del cos han volgut remarcar la "normalitat" del seu ús, mentre el centre Irídia denuncia opacitat en la implantació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Policial

Els Mossos d'Esquadra han començat aquest dilluns a patrullar amb pistoles elèctriques, les anomenades Taser, una eina llargament reivindicada per aquest cos policial.

Girona, Blanes i Figueres són les primeres poblacions on els Mossos tindran l'oportunitat de fer servir aquesta arma defensiva que dispara dos elèctrodes i paralitza amb una descàrrega elèctrica.

1.600 agents amb Taser

Seran uns 1.600 agents els que portaran aquesta arma, els responsables de torn de cada comissaria.

 

Aquests agents també portaran una càmera de vídeo frontal enganxada a l'uniforme per gravar les accions en què la facin servir, gravació que servirà de prova en cas de conflicte pel seu ús.

Notícia relacionada - 2009: Mor als 88 anys Jack Cover, l'inventor de la polèmica pistola elèctrica Taser

"Eina normal, habitual"

En la presentació del desplegament de les Taser, el director general dels Mossos, Andreu Joan Martínez, s'ha esforçat a remarcar la normalitat d'aquest tipus d'armes:

"Som conscients que som pioners com a cos policial a l'estat espanyol en la implantació d'aquest dispositiu, però també és veritat que ens normalitzem respecte a altres cossos europeus que ja disposen d'aquest dispositiu com una eina normal, habitual, estandarditzada, segura i garantista."

 


També hauran de portar un desfibril·lador

Els agents que les portin hauran hagut de fer un curs de 32 hores repartit en 5 dies per aprendre com es fan servir i conèixer la normativa que els regula.

En la formació pràctica, feta per instructors de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, també se'ls ensenya a utilitzar un desfibril·lador.

Els agents també en portaran un en els casos en què la descàrrega pugui provocar parades cardíaques a la persona reduïda amb la pistola elèctrica, un risc que el cos assegura que és molt baix.

 

Aquest curs inclou situacions dramatitzades que poden aconsellar-ne l'ús, com ara quan una persona alterada i armada pot resultar un perill per als agents i per a altres persones.

També situacions en què no es pot fer servir, com quan una persona fora de control amenaça de llançar-se al buit per treure's la vida.

Notícia relacionada - 2014: Interior estudiarà la possibilitat d'incorporar pistoles elèctriques en algunes unitats dels Mossos

Denuncien opacitat

El Centre Irídia per a la Defensa dels Drets Humans han criticat aquesta implantació de les Taser. Segons han assegurat, els Mossos encara no han fet públic el reglament que en regula l'ús:

 


Irídia assegura que la càmera l'activarà l'agent, i que per garantir-ne el bon ús s'hauria d'activar automàticament quan es desenfunda l'arma, i conservar la gravació dels dos minuts anteriors.

També denuncien que el risc d'infart augmenta molt quan la persona que rep el tret està embarassada, té una cardiopatia o ha consumit drogues.

Afirmen que hi ha uns 700 casos de morts registrats als Estats Units per l'ús d'aquesta arma elèctrica.

Notícia relacionada - 2016: L'exjugador de la Reial Societat Dalian Atkinson mor pel tret d'una Taser

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut