Bombardeig israelià a la Franja de Gaza vist des d'Israel

Els morts civils a Gaza són un 20% més que en altres ofensives, segons un estudi israelià

En les últimes 24 hores han mort 130 palestins a la Franja i un ostatge ha mort durant l'operació de rescat de l'exèrcit
Meritxell Verdaguer Vilageliu Actualitzat
TEMA:
Gaza

Després de dos mesos de guerra a la Franja de Gaza, almenys el 25% de les zones urbanes han estat bombardejades per Israel i almenys 250.000 habitatges han estat parcialment o totalment destrossat.

Els combats terrestres continuen al nord i l'exèrcit israelià insisteix a fer-se amb Khan Yunis, al sud de la Franja, on diu Israel que ara hi hauria el bastió de Hamas.

Durant les últimes 24 hores almenys han mort 130 persones a diferents punts d'aquest territori assetjat, una xifra que se suma als ja més de 17.000 morts des de l'inici de l'ofensiva.

Diversos mitjans israelians s'han fixat darrerament en el desbaratat nombre de víctimes civils. El darrer a fer-ho ha estat la capçalera Haaretz que ha elaborat un estudi comparant la xifra de víctimes civils en els atacs aeris entre la guerra actual a Gaza i d'altres.

La conclusió de l'estudi és que els civils representen el 61% dels morts pels atacs aeris, mentre que en altres ofensives aquesta xifra era del 40%.

Soldats isarelians en una incursió terrestre a Gaza (Exèrcit d'Israel)

Aquesta xifra, segons la mateixa investigació, també supera el percentatge de tots els conflictes arreu del món durant el s. XX en què els civils han estat aproximadament la meitat dels morts.

A tall de conclusió, l'estudi apunta que l'exèrcit israelià ha millorat en armes de precisió i que això els ha permès atacar àrees densament poblades que abans eren "considerades impossibles d'atacar". L'augment de la precisió, diuen, s'ha traduït amb més capacitat per l'exèrcit, però no pas en una reducció del dany a civils.

També mostren una altra preocupació. "L'assassinat extensiu de civils no només no contribueix a la seguretat d'Israel, sinó que també conté les bases per soscavar-la encara més. Els habitants de Gaza que sortiran de les ruïnes de les seves cases i de la pèrdua de les seves famílies buscaran una venjança que cap acord de seguretat podrà suportar".
 

Intel·ligència artificial

Un altre estudi, aquest de la revista +972 Magazine i Local Call apunta que Israel hauria bombardejat deliberadament edificis d'habitants per generar víctimes civils amb l'objectiu que això fes aixecar la població de Gaza contra Hamas.

Són conclusions a les quals han arribat després d'haver parlat amb membres i antics membres de la intel·ligència israeliana, a més de testimonis vinculats a l'exèrcit.

L'exèrcit israelià hauria ampliat l'autorització per bombardejar objectius no militars, hauria rebaixat les restriccions amb relació a les baixes de civils previstes i hauria utilitzat intel·ligència artificial per generar objectius militars fent amb això una ofensiva molt més destructiva que les anteriors.

Manifestació davant de les Nacions Unides en suport a l'alto el foc (REUTERS/Shannon Stapleton)

Queixa dels EUA

El nombre de civils morts és precisament un dels únics punts de fricció entre Israel i Estats Units.

El suport de l'administració Biden a Israel és absolut i es va poder veure aquest divendres un cop més quan els Estats Units van vetar la petició d'alto el foc en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, una petició que havia fet explícita i de forma desesperada el secretari general d'aquest plató internacional, António Guterres.

Tot i això, diverses autoritats nord-americanes han reiterat a Israel que ha de reduir el nombre de víctimes civils en la seva operació a la Franja de Gaza, però fins ara les paraules s'han quedat sense efecte.
 

Rescat fracassat

Aquest dissabte també s'ha sabut la mort d'un dels ostatges israelians retinguts per Hamas que encara no han estat alliberats. Es tracta del soldat de 25 anys, Sahar Baruch.

Segons han publicat en un comunicat el mateix quibuts on vivia i d'on són la majoria d'ostatges, el quibuts Beeri, i el Fòrum de Famílies de Desapareguts, Baruch ha mort durant l'operació de rescat de l'exèrcit sense detallar la causa de la mort.

El mateix divendres dos soldats israelians van ser ferits de gravetat en una operació fallida pel rescat d'ostatges, segons l'exèrcit israelià. De fet, les brigades al Qassam de Hamas han publicat un vídeo amb imatges de Baruch mort.

Durant l'atac de Hamas van segrestar 240 persones, fins ara se n'han alliberat 113 i en queden 137 per alliberar, tot i que en diverses ocasions Hamas i la Jihad Islàmica han anunciat la mort d'alguns ostatges, una xifra que en algunes ocasions ha arribat a 50.
 

 

ARXIVAT A:
Israel Palestina Gaza Guerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut