Els hospitals tramitaran la baixa en cas d'ingrés i ja no caldrà fer-ho al CAP

Salut diu que s'implantarà aquesta millora a tot Catalunya al llarg de l'any després de l'èxit d'un pla pilot a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Salut

El Departament de Salut canviarà la gestió de les baixes de les persones ingressades als hospitals perquè els familiars no hagin d'anar al Centre d'Atenció Primària per aconseguir-les.

A partir d'ara ho farà el personal administratiu dels hospitals, tant si són per ingressos programats com si l'ingrés és conseqüència d'una urgència mèdica.

El canvi es farà progressivament els pròxims mesos arreu de Catalunya, i es treballa amb la previsió que a l'octubre es completarà amb la incorporació de la Catalunya Central i a Barcelona.

Aquesta ha estat fins ara una de les ineficiències històriques del sistema sanitari: ingressar a l'hospital i haver de tramitar en un màxim 3 dies la baixa al CAP amb el metge de família. Un mal de cap per al pacient, per a la seva família, i també per als professionals de l'assistència primària. 


Èxit del programa pilot al Parc Taulí

La millora l'ha anunciada el Departament aquest dijous, després que s'hagi fet amb èxit un pla pilot durant quatre mesos a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i les 19 àrees bàsiques de salut de la seva zona d'influència.

En aquest temps l'hospital ha tramitat 500 baixes, i segons Pilar Doretto, directora de gestió de pacients del Parc Taulí, s'ha aconseguit reduir càrrega de feina als CAPs sense sobrecarregar els metges de l'hospital:

"L'objectiu primordial quan vam començar aquest projecte era que reduir els tràmits burocràtics de la primària no suposés en cap cas una càrrega addicional per als metges d'atenció especialitzada, que també estan patint moltes càrregues."

Administrativa de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell tramitant una baixa per ingrés hospitalari

La tramitació la fa un administratiu de l'hospital mitjançant una tauleta un cop el metge hagi certificat l'ingrés i també la necessitat de generar una baixa laboral per a l'ingressat.

Quan sigui necessària una renovació de la baixa, la primera es generarà de manera automatitzada i si en calen més, ja caldrà la intervenció dels professionals.


270.000 baixes per ingrés hospitalari a l'any

Segons dades de Salut, el 2019 va haver-hi 540.000 ingressos hospitalaris, 270.000 dels quals van comportar una baixa laboral. En total, el 18% de les baixes es generen així.

Per tant, aquest canvi ha de comportar força menys feina als CAPs, i també, és clar, a les famílies dels ingressats, que ara han d'anar al CAP a fer el tràmit.

Les baixes d'urgències, encara no

El canvi no inclou les baixes de les persones que hagin passat per urgències i no acabin ingressant a l'hospital, encara que no puguin anar a treballar: en aquest cas encara hauran de passar pel CAP per aconseguir la baixa.

En la presentació d'aquest dijous, però, els responsables de Salut han avançat que la intenció en el futur és tramitar-ho a l'hospital també en aquests casos, però que han començat amb els ingressos perquè era més senzill organitzativament.

També han admès que només es farà als hospitals de la xarxa pública, però s'han mostrat oberts a analitzar si es pot ampliar també als privats.


Perquè no s'ha fet fins ara?

A la pregunta de per què aquesta millora no s'havia fet abans, Gemma Craywinckel, directora del Servei Català de la Salut, ha admès que no ho sap, i s'ha fet ella mateixa la pregunta.

Ha afegit, però, que ara s'ha aconseguit, i s'ha mostrat convençuda que en un futur no llunyà es faran millores similars.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut