Un porter fa guàrdia a la porta d'un hotel de Barcelona, encara obert malgrat la Covid (Europa Press/David Zorrakino)

Els fons d'inversió, a la caça d'hotels de Barcelona amb el cartell d'"en venda"

Sobre la taula hi ha operacions de compravenda per 2 o 3 milions d'euros i d'hotels més exclusius per més de 150 milions
Cristina Herranz Actualitzat
TEMA:
Turisme

Els hotels del passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal, ubicats al centre més exclusiu de Barcelona, són un autèntic caramel aquestes setmanes per als fons d'inversió. Una quarta part dels hotels de la ciutat estan tancats, i molts tenen greus problemes de caixa. Ara mateix, dels 438 hotels que hi ha a Barcelona, n'hi ha oberts 124, un 28%, però amb ocupacions mínimes perquè no hi ha turisme. Això ha fet créixer l'interès dels inversors internacionals, que s'han llançat a la caça d'oportunitats.

"Hi ha molt capital interessat a invertir a Barcelona i a Catalunya, tant a la costa com en nuclis urbans" explica Simo Oussidhoum, assessor i analista financer del sector hoteler i senador del World Business Angels Investment Forum. El problema a Barcelona és que, diu, el mercat està sobrevalorat: "Els hotelers volen vendre a preus de 2018 i 2019, i això no pot ser. Ara mateix, el preu de les habitacions ha caigut un 30%".

Miquel Laborde, soci fundador de l'Agència de Patrimoni i Inversió Laborde Marcet, admet que "hi ha descomptes, però no són tan significatius com perquè apareguin els anomenats fons voltor, que són els que compraven als bancs paquets d'edificis residencials a preus baixos".
 

"En el sector hoteler, no hi ha pràcticament fons voltor. Els inversors interessats a comprar hotels són els grans fons d'inversió de sempre nord-americans, asiàtics i europeus --alemanys o suecs."

Segons Laborde, a alguns fons els interessa "comprar, reformar i revendre aviat, i d'altres busquen una rendibilitat a llarg termini, llogant l'hotel a l'antic propietari".
 

Treballadors tapien portes i finestres a l'Hotel Colón de Barcelona, tancat per la Covid (EFE/Enric Fontcuberta)

Una vintena d'hotels en venda

L'Hotel Fairmont Barcelona Rey Juan Carlos I és un de la vintena d'hotels que ha penjat el cartell d'"en venda", segons fonts del sector. N'hi ha de luxe i també hotels més petits d'una, dues o tres estrelles, ubicats en barris com l'Eixample, Sants o Ciutat Vella.
 

Ara mateix hi ha diverses operacions sobre la taula: des d'uns 2 o 3 milions d'euros per hotels de dos o tres estrelles fins a 150 milions per grans hotels de luxe. També hi ha fons interessats  comprar hostals, pensions, hotels boutique i fins i tot masies de Catalunya. 

Aquests dies, a internet, plouen els anuncis d'hotels en venda. Hotels per 16, 18 o 30 milions d'euros. Hi ha qui s'ofereix fins i tot a comprar hotels amb deute. Però els experts asseguren que sovint no totes les ofertes són reals, i només serveixen per escalfar el mercat. La majoria d'operacions es juguen a través d'agències financeres especialitzades en què les gestions es fan amb absoluta discreció. És el cas de l'agència Cushman & Wakefield, que ara mateix té diverses operacions sobre la taula.
 

Un vianant pels carrers de Barcelona, buits de gent per les restriccions pel coronavirus (Europa Press / David Zorrakino)

"El moment en què ens trobem és de tensió comercial entre venedor i comprador: els fons d'inversió pressionen per comprar més barat, amb molts més descomptes, i els hotelers es resisteixen a malvendre. En les properes setmanes, veurem operacions ja firmades", assegura Bruno Hallé, soci i codirector d'Hotels de Cushman & Wakefield. 
 

"El risc que els hotels caiguin en mans de fons d'inversió és que es despersonalitzi l'atenció. Ara mateix, un 80% de la planta hotelera a Espanya i Catalunya és propietat de famílies i petits empresaris. Els fons no fan una mala gestió, però sovint tenen una altra missió. Canviarà el carinyo i la dedicació que aboquem des de fa anys als nostres negocis", explica Jordi Mestre, president del Gremi d'Hotels de Barcelona. 

Els crèdits ICO i els ERTO han estat un salvavides temporal, però si no es reactiva l'activitat turística aviat, el sector hoteler preveu una pluja d'hotels en venda pròximament.

ARXIVAT A:
Turisme Mercat immobiliari
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut