Una fàbrica de Rochester, a l'estat de Nova York (Reuters)

Els Estats Units patiran el canvi climàtic abans que la resta del planeta

Un estudi assenyala que l'augment de temperatures i les seves conseqüències s'avançarien entre deu i vint anys al nord-est dels Estats Units
Xavier Duran Actualitzat

Potser el president electe nord-americà Donald Trump voldrà ignorar el canvi climàtic. Però tant al seu nou domicili de Washington com si segueix a Nova York és probable que comenci a notar, abans que altra gent, que el planeta s'escalfa.

L'acord de París per fer front al canvi climàtic va establir com a objectiu que la temperatura mitjana del planeta no augmentés més de dos graus respecte a la que hi havia abans que comencés la revolució industrial, a mitjans del segle XVIII. Però aquesta seria la temperatura mitjana per a tot el planeta. En algunes zones l'escalfament es podria produir més de pressa i en d'altres més a poc a poc.

Incertesa a la cimera COP22 després que Trump nomeni un negacionista del canvi climàtic

I al nord-est dels Estats Units, les temperatures augmentaran molt més de pressa que al conjunt del planeta, segons un estudi que acaben de publicar Raymond Bradley i Ambarish Karmalkar, del Northeast Climate Science Center (NECSC) de la Universitat de Massachusetts, a la revista "PLOS ONE".

L'aplicació de models climàtics a regions concretes ha permès als dos investigadors deduir que al nord-est dels Estats Units aquests dos graus es superarien entre 10 i 20 anys abans que la mitjana de tot el planeta hi arribi. Aquest escalfament més ràpid es donaria als 48 "estats contigus" (tots menys Alaska i Hawaii), però això seria encara més acusat en els del nord-est. Per això, si la temperatura mitjana del planeta augmentés dos graus, en aquesta regió patirien una pujada de tres graus.

La COP21 aprova un acord que inclou un màxim d'escalfament de 2 graus i la revisió dels objectius cada 5 anys

Bradley ha volgut destacar que limitar l'augment a dos graus no és, necessàriament, suficient per evitar les conseqüències més greus del canvi climàtic. Si, a més, els Estats Units s'escalfen més de pressa, ha dit, també n'experimentaran abans les conseqüències. Per això és necessari que els polítics tinguin projeccions a escala local o regional i no només a escala global.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut