La reforma laboral preveu un mecanisme semblant als ERTO, denominat Mecanisme RED (Europa Press/A. Pérez Meca)

Els ERTO es prorrogaran un mes, fins a finals de març

Ho aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres després d'un acord amb els sindicats
Redacció Actualitzat
TEMA:
ERTO

Els ERTO covid es prorrogaran un mes, fins a final de març, després d'un acord entre el govern espanyol i els sindicats. El Ministeri de Treball va avisar que aquesta fórmula s'acabaria a finals d'aquest febrer, sense pròrroga, perquè la nova reforma laboral ja preveu un mecanisme similar.

Finalment, però, i davant les queixes de sindicats i patronals, donarà una mica més de marge de transició.

Segons les últimes xifres, ara com ara a tot l'Estat hi ha 120.000 persones acollides a un expedient de regulació temporal d'ocupació, un dels mecanismes que han pogut fer servir les empreses per reduir treballadors durant la pandèmia sense haver-los d'acomiadar.

Aquest dimarts s'espera que ho aprovi el Consell de Ministres. Més endavant, quan aquests ERTO deixin d'estar vigents, el govern espanyol preveu que les empreses facin servir els nous instruments que preveu la reforma laboral.

Es passarien a denominar mecanisme RED i serien uns nous ERTO que permetrien reduir la jornada i suspendre l'ocupació dels treballadors a l'estil dels ERTO creats contra la covid davant de crisis cícliques i sectorials.

Ara mateix queden més de 100.000 treballadors amb aquest tipus d'expedient com a conseqüència de la pandèmia. A més, n'hi pot haver gairebé 12.000 més afectats per un ERTO per causes econòmiques i de producció.


Satisfacció per la pròrroga d'un mes

El sindicat CCOO ja ha emès un comunicat on ha dit que veu de bon ull aquesta pròrroga.

Els sindicats havien reclamat un període de transició dels ERTO covid als nous ERTO i des de la patronal havien demanat "mecanismes d'acompanyament per als sectors que estan en ERTO".

En concret, insistien que no quedessin "buits" en una mena d'etapa intermèdia amb menys protecció social.

A banda, els ERTO que es van original per l'explosió del volcà Cumbre Vieja de l'illa de La Palma s'estendrien fins al 30 de juny, amb "possibilitats d'ampliació" si es considerés necessari.

 

ARXIVAT A:
ERTO
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut