Un concert durant la Patum del 2019 (Ajuntament de Berga/Àrea Joventut )

Els concerts de la Patum perillen? Berga mira com complir l'ordre judicial que els limita

L'Ajuntament busca solucions per als 15 concerts programats fins a les 5 de la matinada, després de la denúncia d'una residència per a gent gran, que es queixa pel soroll
Actualitzat
TEMA:
Cultura popular

Un jutge ha ordenat a l'Ajuntament de Berga que suspengui de manera cautelar els concerts de la Patum que s'havien de fer a la plaça del Cim d'Estela, o limitar-los com a molt tard a la una de la matinada.

El magistrat ha estimat les mesures cautelars exigides per la residència de gent gran Berga Residencial. El centre demana que se suspenguin els concerts perquè superen els 80 decibels permesos. El jutge ha posat com a alternativa que els concerts s'acabin cap a la 1 de la matinada, però cada nit hi ha una última sessió de discjòquei a partir de 3/4 de 3 i no es compta que la música s'acabi abans de les 5 de la matinada.

Finalment, l'Ajuntament de Berga ha decidit traslladar els concerts de la Patum d'aquest dijous entre les 5 de la tarda i la 1 de la matinada per complir les mesures cautelars dictades. El consistori assegura que continuaran treballant per resoldre la situació per aquest divendres.


Els concerts no se suspenen

L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha assegurat que els concerts es faran. Poden canviar d'horari o fer-se a menys decibels, però ni se suspendran ni canviaran d'ubicació.

"Els concerts no se suspendran, en tot cas el que farem és adaptar-nos."

L'objectiu era mantenir els concerts tal com estaven programats, però, com ha admès l'alcalde, "estem en mans d'un jutge."

Per una banda, ha explicat que s'estan fent tots els passos possibles, fins i tot a través de la Generalitat i Presidència, que han intervingut per revertir aquesta situació", ha dit. 

D'altra banda, ha dit que s'ha parlat amb els grups que actuen més enllà de la 1 de la matinada, "que estan disposats a adaptar els horaris que ens marqui el jutge".

Doctor Prats, programat per actuar a tres quarts d'una de la matinada, "si cal ho faran a les 7 de la tarda", ha dit l'alcalde, que ha afegit que els han dit que el que volen és tocar per la Patum.

En tot cas, segons ha explicat Sànchez, la ubicació no es canviarà: "Aquest espai s'ha triat per motius de seguretat, i Mossos, policia local i Interior l'han validat".

En aquest sentit, l'alcalde ha argumentat que si els fan canviar els horaris, afectarà l'estratègia que havien dissenyat per repartir tota la gent que es preveu en aquesta Patum de retrobament: 

"Volíem crear dos pols culturals: un de Patum, a la plaça, de tradició; i un altre de musical i de cultura, a la plaça Cim d'Estela", de manera que quan actués Doctor Prats aquest dijous, coincidís amb el salt de plens a la plaça. "Si es reformulen els horaris i ens limiten a la 1, tota la gent que hi hagi als concerts veurem on s'ubica", ha dit Sànchez.

Mentre a la plaça es fa el salt de plens, els concerts suposen un altre pol d'atracció per repartir el públic (CCMA)

Tots els informes previs han estat favorables, segons l'alcalde, excepte l'acústic, que, assegura, "no es pot complir en cap lloc del nucli urbà, ni es compleix en cap ciutat de Catalunya". 

D'altra banda, l'alcalde ha dit que, segons els tècnics que estan muntant l'escenari, és possible limitar el so per sota dels 80 decibels, "fins i tot a 20, si es vol".  

Però ha alertat del perill que representaria aquest precedent "a qualsevol lloc de Catalunya on es vulgui organitzar un esdeveniment. 80 decibels és molt poc". 

Sànchez ha explicat que s'està pendent de si el jutge modifica les mesures cautelars. El "so es limitarà, no hi ha problema, per això no sé si té sentit limitar l'horari. A través de la Generalitat intentarem aixecar les mesures".

"Si no hi ha cap rectificació, avui limitarem els horaris a la una i demà continuarem treballant per mantenir els horaris normals. Això no s'acaba avui, treballarem en totes les vies possibles fins diumenge quan peti l'últim fuet de Patum. Arribarem on el jutge vulgui".

Un cartell que perilla

Per a aquesta Patum, que després de dos anys de no poder-la fer per la pandèmia s'espera que sigui multitudinària, s'ha fet un programa de barraques, amb 15 concerts gratuïts, entre els quals destaquen Doctor Prats, Gertrudis o Brams. 

Entre grups de renom i artistes locals, hi ha previstos concerts de tarda i de grups infantils, però els de nit comencen a 2/4 de 10. 

Aquest dijous actuen Smoking Souls, El Diluvi i Doctor Prats, i a 3/4 de 3 acaba la sessió el DJ Siles. Divendres hi ha programats Esperit de Vi, La Fúmiga i Thug Life, i com a punxadiscos Ruïnoses; i dissabte actuen Pirat's Sound Sistema, Sense Sal, Gertrudis, Brams i el DJ Toni Malé.

Cada concert tenia una durada prevista d'entre una hora i una hora i mitja.

Ara, l'Ajuntament ha de decidir si es canvien horaris, se suspenen actuacions o es canvia la ubicació dels concerts, o bé es prenen diverses solucions per acatar l'ordre del jutge.

ARXIVAT A:
Judicial Música Cultura popular Residències gent gran
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut