La majoria de contagis són entre les franges d'edat no vacunades (ACN/Anna Ferràs)

Els casos nous de Covid es doblen en una setmana i la velocitat de contagi es dispara

La campanya de vacunació fa que l'augment de contagis tingui lloc entre les franges d'edat més jove i menys vacunada, d'entre 15 i 49 anys
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les dades sobre el coronavirus publicades pel Departament de Salut ja fa deu dies seguits que indiquen que la pandèmia està en expansió a Catalunya.

Aquest dimarts s'han notificat 1.900 contagis en les últimes vint-i-quatre hores, una xifra que no es veia des del 27 d'abril, fa dos mesos, i que dobla la xifra de fa una setmana. A més, es preveu que creixerà perquè no està consolidada. 

A més, la diferència amb el total de casos notificats fins dilluns, detectats amb tot tipus de prova, supera els 2.700.

En els últims set dies amb dades consolidades, la setmana entre el 19 i el 25 de juny, Salut ha notificat 5.101 casos nous. L'última setmana que hi va haver més de 5.000 contagis en una setmana va ser entre el 10 i el 16 de maig, fa sis setmanes.

Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s'han confirmat fins a 706.773 casos, 647.898 dels quals han estat detectats amb proves PCR o tests d'antígens (TA).

 

Un dels principals indicadors sobre l'evolució de la pandèmia, la velocitat de transmissió, torna a estar per sobre de l'1, el llindar a partir del qual els contagis augmenten, des de fa una setmana, el 22 de juny. 

En aquests set dies, l'Rt ha passat d'1,08 a 1,35. Ara mateix, doncs, cada 100 persones amb Covid-19 en contagien, de mitjana, 135 més

També ha superat un llindar significatiu el risc de creixement potencial (EPG), també conegut com a risc de rebrot. Torna a estar per sobre dels 100 punts, que indiquen risc alt, des del 25 de juny. En aquests cinc dies ja s'ha enfilat fins als 146 punts, gairebé a mig camí dels 200 punts, que indiquen un risc molt alt. 

A principis de juny havia baixat dels 100 punts, on s'havia mantingut durant 17 dies, indicant un risc moderat de rebrot.

Un altre indicador molt utilitzat, la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants, ha tornat a superar els 100 casos. Per trobar una xifra superior als 110,97 casos notificats aquest dimarts, cal recular gairebé un mes, fins a finals de maig.

També és preocupant el canvi de tendència de la positivitat, el percentatge de proves que donen positiu, que des d'aquesta setmana torna a estar per sobre del 5%. En dos dies s'ha enfilat fins al 5,80%, gairebé un punt per sobre del límit que l'OMS considera que permet fer un seguiment acurat dels contagis.

 

Més contagis entre els més joves

Per trobar dades positives sobre l'evolució de la pandèmia a Catalunya cal mirar el nombre de pacients Covid als hospitals, i les defuncions, que continuen baixant.

 

Pel que fa a la pressió hospitalària, aquest dimarts hi ha 467 persones ingressades amb Covid, 136 de les quals són pacients crítics a les UCI.

 

Entre el 19 i el 25 de junyn'hi va haver 431, la xifra de pacients Covid més baixa des de la segona quinzena de juliol, fa gairebé un any. 

 

Que l'augment de casos no es tradueixi en un augment d'hospitalitzacions i pacients crítics es deu a la campanya de vacunació, que fa que els contagis nous es concentrin en la població més jove. 

Augmenten, sobretot, en les franges d'edat no vacunades, i es disparen, en concret, dins del grup d'entre 15 i 29 anys

En els grups de més de 50 anys, en canvi, la corba de contagis no puja.

Preguntada sobre aquest empitjorament de les dades de la pandèmia, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha defensat que el context actual no fa necessari frenar el pla de desescalada, però ha posat l'accent, presisament, en l'ocupació hospitalària.

"L'indicador que marcarà si hem fer un pas enrere serà el nombre de persones que acabin ingressant en un centre hospitalari, de caràcter greu." 


1 de cada 3 persones, amb la pauta completa

Ara per ara, ja tenen una dosi de vacuna més de 4 milions de persones, 4.062.784, que són el 51,8% de la població de Catalunya.

 

I ja han rebut la pauta completa 2.745.666 persones, el 35% de la població; és a dir, un de cada tres catalans.

 

Pel que fa a les defuncions, entre el 19 i el 25 de juny s'han notificat 9 morts a causa del coronavirus, una xifra insòlita des de l'inici de la pandèmia.

En total, a Catalunya ja han mort 22.265 persones a causa de la Covid-19.


Barcelona gairebé dobla el risc de rebrot

Fa dies que els responsables de Salut admeten preocupació per la situació epidemiològica a la ciutat de Barcelona. 

Segons les dades publicades aquest dimarts, Barcelona, amb un EPG de 282 punts, gairebé dobla el risc de rebrot de Catalunya, de 146 punts.

La velocitat de contagi també supera la mitjana catalana, d'1,35, amb una Rt d'1,64


L'Ebre i l'Aran doblen la velocitat de contagi

Una altra regió sanitària, les Terres de l'Ebre, també supera la mitjana catalana en aquests dos paràmetres: té un EPG de 155 punts, i una Rt de 2,07.

Segons aquest últim indicador, cada 100 persones amb Covid, a les Terres de l'Ebre, de mitjana en contagien més del doble, 207.

Més alta encara és la velocitat de transmissió a l'Alt Pirineu i l'Aran, que s'ha enfilat fins a una Rt de 2,34.
 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut