El xuixo fa 100 anys convertit en símbol de Girona

La ciutat celebra l'Any del Xuixo coincidint amb el centenari d'aquestes postres i organitza el concurs Millor Xuixo del Món
Redacció Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

El xuixo ha arribat als 100 anys convertit en un souvenir de Girona. Va ser el 1918 quan es va inventar aquest dolç i els gironins ho commemoren amb l'Any del Xuixo, celebrant que s'hagin convertit en un símbol de la ciutat.

La pasta fullada, la crema i el sucre són els ingredients principals del xuixo, que tant es pot menjar per postres com per berenar o esmorzar.


El primer xuixo el va crear fa un segle el confiter Emili Puig en una pastisseria, ara ja tancada, al carrer de la Cort Reial, al Barri Vell. Va ser amb l'ajuda d'un refugiat francès, pastisser, que havia arribat al seu obrador escapant de la Primera Guerra Mundial i que li va explicar com fer el pastisset que ell anomenava "chou à la crème".

Miquel del Pozo Puig, descendent del confiter gironí, n'ha difós la recepta original en una piulada a Twitter:


Ara, una placa al lloc on hi havia l'obrador, al número 15 del carrer de la Cort Reial, reconeix la invenció d'aquestes postres centenàries que han "perpetuat delicats pastissers i consumidors exquisits".


Àngels Puig, besneta del creador del xuixo, es felicita del reconeixement:

"Hi havia hagut intents que el xuixo fos originari d'altres llocs i estem molt contents que finalment s'hagi reconegut que és a la pastisseria Puig on va començar el xuixo de Girona."


Les activitats de l'Any del Xuixo

Amb la instal·lació de la placa ha arrencat l'Any del Xuixo, que preveu el primer concurs Millor Xuixo del Món. Serà el 18 de novembre, en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona, i només està obert a professionals amb punts de venda.

A banda de la repercussió i la dotació econòmica, de 1.500 euros, el guanyador participarà en un Xuixcooking -una demostració gastronòmica- al mateix fòrum i formarà part del jurat de la següent edició del concurs.


També s'editarà un llibre i es preveu que hi hagi xuixos a totes les recepcions oficials que faci l'Ajuntament de Girona.

L'Any del Xuixo acabarà amb la Marxa del Xuixo 2019, que organitzarà, com cada any, l'Oncolliga.

A les xarxes, se'n fa difusió amb l'etiqueta #anyxuixo.

D'on ve el nom de xuixo?

Segons es recull en la web de l'Any del Xuixo, al dolç se li va posar aquest nom perquè s'assemblava a la petita llança acaba en punxa que feien servir els serenos, anomenada "chuzo" o "xuixo".

ARXIVAT A:
Gastronomia Cultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut