El Tribunal Constitucional té previst enllestir avui les sentències sobre la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N (ACN)

El Tribunal Constitucional desestima els recursos de la Generalitat contra la suspensió del 9-N

L'Alt Tribunal considera que el recurs de Rajoy compleix els requisits legals i que, per tant, s'havia de suspendre automàticament el procés
Redacció Actualitzat

Mentre la querella contra el president Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N continua el seu curs, el Tribunal Constitucional ha desestimat els dos darrers recursos que la Generalitat li va presentar hores abans de la consulta: tant el recurs contra de la suspensió del procés participatiu com els arguments addicionals que el govern va presentar.

L'Alt Tribunal considera que el recurs de Rajoy compleix els requisits legals i que, per tant, s'havia de suspendre automàticament el procés, tot i que no entra en el fons de la qüestió. Això ho deixa per al moment de la sentència definitiva, que, ara com ara, no sembla pas pròxima.

A més a més, el TC entén que no és necessari un pronunciament addicional sobre la seva admissió a tràmit del recurs de l'Estat. D'aquesta manera, evita un nou pronunciament que es pugui llegir en clau política, i apunta que l'ampliació d'arguments que la Generalitat va fer el dia 11 de novembre és extemporània, perquè es va presentar fora de termini i ja s'havia adoptat una decisió al respecte.

Per últim, el TC dóna un termini de 20 dies a les parts perquè puguin presentar al·legacions contra la seva decisió.

El 7 de novembre la Generalitat va presentar un recurs davant el TC en què demanava que reconsiderés la seva decisió d'admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol havia presentat contra el procés participatiu, fet que havia activat automàticament l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució, que estableix la suspensió de qualsevol norma o decret aprovat per un govern autonòmic que sigui recorregut per l'Estat.

A més a més, el govern demanava un aclariment de la providència d'admissió a tràmit del recurs del govern espanyol, sota l'argument que resultava "confusa". L'11 de novembre també va enviar al TC una ampliació d'arguments que recollia afirmacions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i del ministre de Justícia, Rafael Catalá.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut