Soldats de la Legió, al campament de Ronda (Europa Press / María José López)

El Suprem rebaixa la sanció a un militar que reclamava una "solució armada" a Catalunya

Vuit dies, en comptes de 15, de sanció per al tinent coronel en la reserva Enrique Área Sacristán
Actualitzat
TEMA:
Exèrcit espanyol

El Tribunal Suprem ha confirmat la sanció econòmica disciplinària al tinent coronel en la reserva Enrique Área Sacristán per infringir el deure de neutralitat política. El tinent coronel va publicar un article al web Alerta Digital en què parlava sobre una "solució armada" a Catalunya. L'alt tribunal ho considera una falta greu i li imposa una sanció econòmica de vuit dies.

La decisió del Suprem suposa una rebaixa de la sanció imposada inicialment pel Ministeri de Defensa, que era de 15 dies. La sala militar del tribunal estima parcialment el recurs del militar contra la resolució del 16 de juliol del 2019 perquè considera que el Ministeri va ometre el tràmit d'audiència. De fet, els vuit dies de sanció eren la proposta de l'instructor de l'expedient, però la ministra de Defensa va elevar-la a 15 dies.

 

El Suprem creu que s'hauria d'haver fet una altra proposta de resolució amb la sanció elevada perquè el tinent coronel pogués formular al·legacions. Tanmateix, considera que el contingut de la sanció està "adequadament justificat" perquè Área Sacristán va "trencar el deure de neutralitat política" previst en l'article 7 apartat 32 del règim disciplinari de les forces armades.

 

 

En l'article, publicat el 30 d'agost del 2018, l'oficial de l'exèrcit de terra en la reserva assenyalava que, si no hi havia "bona voluntat" de les dues parts per trobar una sortida a la situació a Catalunya, hi havia l'opció d'una "solució armada":

"El que sí que em queda clar com a sociòleg és que hi ha un problema que cal solucionar amb la bona voluntat de les parts, però que, si no n'hi ha, com a militar ens quedaria la solució armada, en la qual s'aplicarà la Llei d'Estats amb tota la seva contundència, però, això sí, sense rancúnia per part nostra ni afanys de venjança, que per això som professionals i vostès espanyols, encara que no els agradi."

Entre altres coses, el militar afirmava que la solució als problemes d'Espanya "no es pot troba en el restabliment de valors del passat, específicament de la II República, perduts durant els 40 anys del règim del Generalísimo, el perdó dels pares de la Constitució de tots dos bàndols i 40 anys més de democràcia".

 

Militars a Guadalajara, el mes de gener, per ajudar en les tasques de retirada de la neu del temporal Filomena (Europa Press / Rafael Martín)

 

La sala indica que, com que Área Sacristán signava l'article en condició de "tinent coronel d'Infanteria i doctor per la Universitat de Salamanca" i es trobava en situació de reserva, estava subjecte al règim disciplinari dels membres de les Forces Armades.

El tribunal no accepta l'afirmació del militar en què lamenta que es demanin "més requisits als militars a la reserva que als militars en actiu" i remarca que la subjecció a les lleis és la mateixa.

 

 

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Judicial Exèrcit espanyol
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut