Central tèrmica de cicle combinat al port de Barcelona

El Suprem condemna Naturgy a pagar 14 milions d'euros a l'Ajuntament de Barcelona

És l'impost que l'Ajuntament considera que Naturgy ha de pagar pel cost real de la construcció de la central tèrmica del port de Barcelona
Redacció Actualitzat
TEMA:
Energia

Gas Natural, que ara es diu Naturgy, ha estat condemnada pel Tribunal Suprem a pagar 13.783.250 milions d'euros a l'Ajuntament de Barcelona.

Aquest cop no es tracta d'una multa, sinó de la regularització de l'impost d'obres -l'anomenat Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO)- per la construcció de la central tèrmica de cicle combinat del port de Barcelona. El litigi arrenca el 2011, quan l'Ajuntament i l'empresa no es van posar d'acord sobre el cost real de l'obra i, per tant, de l'impost que s'hi havia d'aplicar.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó a l'Ajuntament en una sentència de l'any 2017. Ara el Suprem ho ha ratificat i, a més, condemna Naturgy a pagar les costes i els interessos de demora per l'impagament d'aquest impost.

Naturgy ha dit que recorrerà la decisió davant del mateix tribunal.

Els orígens del litigi

El litigi es remunta a l'agost del 2011. L'Ajuntament de Barcelona va començar accions inspectores per la regularització tributària de l'ICIO de l'obra. De la documentació aportada, en va resultar un cost inicial de l'obra de 444.828.212 euros.

Segons l'Ajuntament, l'empresa constructora va al·legar llavors que el cost d'execució total havia estat molt inferior i que, com que el contracte s'havia firmat sota la modalitat de "clau en mà", no tenien factures, ni certificacions d'obres per acreditar el cost exacte, perquè aquesta documentació estava en poder dels contractistes -alguns d'ells amb seu social a l'estranger- i subcontractistes.

Quan el consistori va resoldre les al·legacions de l'empresa a finals de novembre del 2012 i va deduir aquelles partides que no havien de formar part del cost d'execució i que havien estat degudament acreditades, així com les quantitats ingressades a compte amb la sol·licitud de la llicència, es va practicar una liquidació per import de 13.783.250 euros. Una liquidació que finalment ha estat confirmada pel Suprem.

ARXIVAT A:
Energia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut