Rajoy i Sánchez, dos dels citats pel Parlament (ACN/Reuters)

El Parlament cita a comparèixer Rajoy i Sánchez per l'aplicació del 155

La comissió del 155 també demana que compareguin Puigdemont, Junqueras, Zoido, Rivera i Casado, entre d'altres
Redacció Actualitzat
TEMA:
Article 155

La comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155 del Parlament demana la compareixença de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, així com els membres del govern de Puigdemont que són a la presó i a l'estranger. L'objectiu del pla de treball de la comissió aprovat aquest dimarts és que hi compareguin en qualitat de testimonis diferents responsables de la política espanyola i catalana.

Del govern espanyol anterior, a banda de Rajoy, la cambra catalana vol que s'expliquin Soraya Sáenz de Santamaria, María Dolores de Cospedal i José Ignacio Zoido. També es demana que intervingui l'ara president dels populars, Pablo Casado. I, a més de Sánchez, de l'executiu espanyol actual la comissió parlamentària ha aprovat que comparegui la vicepresidenta, Carmen Calvo. La llista creix amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera; el senador socialista José Montilla; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el popular Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya durant l'aplicació del 155.

La comissió també demana la compareixença dels membres del govern de Carles Puigdemont, i citarà el mateix Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí -que són a l'estranger-, així com Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Raül Romeva -que són a la presó.

 

Els diputats de la comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155, reunits aquest dimarts al Parlament (ACN)

 

El pla de treball també inclou que hi compareguin representants de La Caixa i el Banc Sabadell, dels sindicats, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i diversos experts en dret constitucional. Ara caldrà veure quants d'aquests testimonis s'hi presenten.

Tot plegat s'ha aprovat amb els vots a favor de JxCat, ERC i els comuns, i el vot en contra del PSC-Units. Ciutadans i PP no participen en la comissió.

 

Notícia relacionada: "El Parlament constitueix la comissió d'investigació sobre el 155 sense Ciutadans"

 

Torrent diu que Rajoy i Sánchez seran "poc valents" si no compareixen

 

Torrent demana a Sánchez que ha de triar entre "urnes o Vox" (EFE)

 

Des de Brussel·les, Roger Torrent, ha assegurat que Rajoy i Sánchez mostraran "poca valentia política" si no compareixen a la comissió d'investigació del 155.

"Si no es ve és perquè potser hi ha coses a amagar i s'està acomplexat (···) És un acte de salut democràtica però també de responsabilitat confrontar-ho amb els diputats. Si realment hi ha una justificació política i democràtica a l'aplicació il·legítima del 155, no passa res per venir al parlament a explicar-la"

El president de la cambra catalana fa des d'aquest dilluns una visita institucional a la capital belga. Torrent ha afirmat que cada vegada hi ha "més veus" que expressen la seva "preocupació" pel moment polític i reclamen solucions: "El president Sánchez ha de ser conscient que té un problema de gran magnitud i que la comunitat internacional està expectant". Ha afegit que té una "disjuntiva" i ha de decidir si la vol resoldre "amb urnes o amb Vox".

 

ARXIVAT A:
Article 155 Procés català Mariano Rajoy Pedro Sánchez Albert Rivera Carles Puigdemont Oriol Junqueras Govern empresonat PP PSOE JxCat ERC Cs En comú Unides Podem
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut