La comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 a Catalunya, en la seva sessió constitutiva (ACN)
La comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 a Catalunya, en la seva sessió constitutiva (ACN)
Barcelona

El Parlament constitueix la comissió d'investigació sobre el 155 sense Ciutadans

L'objectiu és analitzar la legalitat de la mesura i si se'n podrien derivar responsabilitats, incloses les penals

RedaccióActualitzat

El Parlament investigarà els efectes de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. La comissió que farà l'estudi s'ha constituït aquest matí amb l'absència de Ciutadans. El PSC ha parlat de mirada oberta i el PP ha demanat saltar-se el debat i passar a les conclusions.

La d'avui era la sessió de constitució, però les formacions han marcat perfil. Si bé els grups independentistes i els comuns n'han defensat la creació, al bloc constitucionalista hi ha diferències. Ciutadans no hi ha participat argumentant que és la via dels independentistes per allargar el procés.

Des del PP, Santi Rodríguez ha advertit que valorarà en quina mesura s'hi implica el seu grup: "Entenem que el que pretenen alguns precisament amb aquesta comissió és entretenir-se, fer un determinat escarni públic sobre uns determinats fets, i alguns ja tenen perfectament escrites les conclusions."

El PSC no s'hi oposa, però la diputada Alícia Romero fa aquesta reflexió: "Tan importants són les conseqüències com les causes que ens van portar aquí. Tinguem també la mirada oberta per si el 155 també va tenir alguna conseqüència positiva."

 

 

La resta de grups han defensat la creació de la comissió. Magda Casamitjana, d'ERC, feia aquest plantejament: "No busquem la culpa sinó què va passar, què no va passar i què ha suposat". Des de Junts per Catalunya, Gemma Geis ha dit que hi ha d'haver "màxima voluntat de treball per escoltar tothom sobre l'article 155".

Elisenda Alamany, de Catalunya en Comú-Podem, es pregunta si es va actuar d'acord amb les normes constitucionals: "Continuem molt interessats a seguir, a banda de qui ha de tenir la raó, si aquells que també defensen la llei i la Constitució es van adequar precisament als textos constitucionals".

I Carles Riera, de la CUP, subratlla que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució va suposar, segons ell, un retrocés democràtic: "Nosaltres volem entretenir-nos en això, en com l'estat espanyol, per defensar-se, decideix rebaixar el nivell de democràcia."

La comissió ha nomenat president de la comissió Antoni Morral de JxCat, Carles Riera de la CUP com a vicepresident i Gemma Espigares d'ERC com a secretària. La Comissió es reunirà d'aquí 15 dies per detallar el pla de treball i la relació de persones que hi hauran de comparèixer.

 

ARXIVAT A:
Article 155
Anar al contingut