El Parc de Collserola busca pagesos per potenciar conreus i ramaderia ecològica
El Parc Natural de Collserola fa una crida per aconseguir que hi vagin nous pagesos. La direcció s'ofereix per posar en contacte joves amb projectes de conreu o ramaderia ecològica amb els propietaris de les terres. Només un 3% de les 11.000 hectàrees de la serralada són superfície cultivada.
Aquesta situació implica alguns perills. Per exemple, hi ha més possibilitats que hi hagi incendis i també hi ha menys biodiversitat. És per això que cal tornar a cultivar la muntanya. De fet, cada any hi ha més projectes que no pas propietaris disposats a acordar un arrendament, una masoveria o una cessió temporal de les seves terres.
Joan Vilamú, tècnic del Servei de Medi Natural de la Serra de Collserola, demana la complicitat dels privats:
"Nosaltres el que fem és rebre promotors, normalment jovent, petits grups familiars. I llavors els adrecem a un determinat propietari de les diferents finques privades del parc. Depèn de si ens demanen més superfície, més aigua o si estarien interessats en una masoveria. El que passa és que acostumem a tenir entre 6, 8 o 10 propostes anuals de diferents tipus: de producció ecològica d'ous, de producció d'horta, de fruiters... Però a l'altra banda, la banda dels propietaris privats, hi ha molts recels."
Unes reticències que passen per creure que no serà rendible l'explotació, i encara, en alguns casos, pensar que podran treure un futur rendiment urbanístic de les terres.