El líder dels Proud Boys Enrique Tarrio en una imatge d'arxiu (Reuters/Hannah Mckay)

El líder de la milícia ultra Proud Boys hauria estat confident de l'FBI

Aquesta organització va ser una de les que van participar en l'assalt del Capitoli el 6 de gener passat
Agències
TEMA:
Estats Units

Enrique Tarrio, el líder del grup ultranacionalista nord-americà Proud Boys, hauria estat confident de la policia des que el van detenir l'any 2012. Segons un exfiscal i una transcripció d'un procediment judicial al qual Reuters ha tingut accés, Tarrio va treballar d'incògnit per donar suport a investigacions policials.

En una vista judicial a Miami, un fiscal federal, un agent de l'FBI i l'advocat d'Enrique Tarrio van descriure les seves infiltracions i van afirmar que va ajudar les autoritats a processar dotzenes d'individus en diversos casos que implicaven drogues, apostes il·legals i tràfic de persones.

En una entrevista amb Reuters aquest dimarts, Tarrio va negar haver estat mai infiltrat o haver jugat algun rol en casos que han acabat amb condemnes per a altres persones. "Jo no en sé res, d'això", va dir quan li van preguntar per la transcripció de la vista. "No recordo res d'això".

Però els agents de la llei involucrats i la transcripció judicial contradiuen la negació d'Enrique Tarrio. En un comunicat dirigit a Reuters, l'exfiscal federal en el cas de Tarrio, Vanessa Singh Johannes, va confirmar que el líder d'extrema dreta "ha cooperat amb autoritats locals i federals per incriminar persones que han estat involucrades en activitats criminals separades, des d'individus implicats en el cultiu de cànnabis a Miami fins a frau farmacèutic".


De confident a líder ultra

Amb 36 anys, Enrique Tarrio és una de les figures més conegudes del camp ultranacionalista dels EUA, pel fet que es troba al capdavant dels Proud Boys, una organització que va jugar un paper clau en l'assalt al Capitoli el 6 de gener passat.

La policia de Washington D. C. va detenir Tarrio a principis de gener quan va arribar a la ciutat dos dies abans dels disturbis del Capitoli. Li van imputar càrrecs per dur armes de foc i per cremar una bandera del moviment Black Lives Matter durant una protesta el desembre passat en suport de l'expresident Donald Trump. El Tribunal Suprem de D. C. el va obligar aleshores a abandonar la ciutat a l'espera de judici el proper mes de juny.

Malgrat que Enrique Tarrio no va ser part de la insurrecció al Capitoli, com a mínim cinc membres de Proud Boys han estat imputats pels disturbis. L'FBI va assegurar que la detenció de Tarrio anava dirigida a prevenir els fets del 6 de gener.

La transcripció del 2014 aporta nova llum a les connexions del líder ultra amb la policia. Durant la vista, el fiscal i l'advocat d'Enrique Tarrio van demanar al jutge que li reduís la condemna. S'havien declarat culpables en un cas de frau relacionat amb el canvi de marca i venda de tests per a la diabetis robats.

Des de l'any 2018, Enrique Tarrio lidera l'organització ultranacionalista Proud Boys (Reuters/Jim Urquhart)


El fiscal va assegurar que la informació que Tarrio va facilitar va permetre que s'incriminessin 13 persones sota càrrecs federals en dos casos separats, i que va ajudar les autoritats locals en un cas d'apostes il·legals.

L'aleshores advocat d'Enrique Tarrio, Jeffrey Feiler, va sostenir al tribunal que el seu client havia treballat d'incògnit en un nombre important d'investigacions, una que implicava la venda d'esteroides, una altra relativa a la "venda a l'engròs de narcòtics" i una contra el tràfic de persones. Va descriure el seu client com un cooperador "prolífic".

En el cas contra el tràfic de persones, Tarrio "va negociar el pagament d'11.000 dòlars a un grup de membres d'una trama d'aquest tipus per dur una família fictícia a un altre país", va dir el jurista al tribunal.

En una entrevista amb Reuters, Feilers assegura que no recorda els detalls del cas, però va afegir que "la informació que vaig donar al tribunal està basada en informació que em van facilitar tant els agents de la policia com el fiscal".

Un agent de l'FBI es va referir a Enrique Tarrio com a "un component clau" en les investigacions de la policia local que implicaven tràfic de cànnabis, cocaïna i MDMA. L'oficina de l'FBI a Miami ha declinat fer cap comentari.

"Terrorisme domèstic"

No hi ha proves que apuntin que Tarrio hagi cooperat amb les autoritats des d'aleshores. Tot i que en anteriors entrevistes amb Reuters va dir que abans d'algunes manifestacions en diverses ciutats feia saber als departaments de la policia local els plans de Proud Boys. No queda clar que això sigui així, però també va dir que aquesta cooperació es va acabar el 12 de desembre passat, després que la policia de D. C. hagués actuat contra el seu grup.

Aquest dimarts, Tarrio va admetre que la sentència per frau a la qual s'enfrontava es va reduir de 30 a 16 mesos, però va insistir que la rebaixa de la condemna es va deure només al fet que els altres acusats van ajudar els investigadors a "aclarir" qüestions sobre el seu propi cas. Afirma que mai no ha ajudat a investigar altres persones.

Però de nou això contrasta amb les declaracions proferides en seu judicial el 2014 pel fiscal, el seu advocat i l'FBI. La jutgessa que instruïa el seu procés, Joan A. Lenard, va dir que Tarrio "va proveir assistència substancial a la investigació i incriminació d'altres persones implicades en conductes criminals".

Els Proud Boys, el grup que lidera Enrique Tarrio, van ser fundats l'any 2016 com un grup per protestar contra "allò políticament correcte". A poc a poc van evolucionar vers un grup dirigit al combat al carrer. Tarrio en va esdevenir el líder l'any 2018.

Durant els mesos de novembre i desembre passats, Enrique Tarrio va liderar els Proud Boys pels carrers de Washington D. C. després de la derrota de Trump. Un vídeo amb data d'11 de desembre el mostra cridant: "Als paràsits del Congrés i la Casa Blanca", va dir. "Si voleu guerra, ja en teniu una!". Va ser aleshores quan va cremar la bandera de Black Lives Matter, un dels fets que el van dur a ser processat.

L'exfiscal Vanessa Singh Johannes va declarar a Reuters que es mostrava sorpresa pel fet que un acusat per frau sigui ara una figura clau en un moviment violent que es nega a acceptar la victòria de Joe Biden.

"Sabia que era un estafador, però el que no sabia era que fos un terrorista domèstic", va dir Johannes.

ARXIVAT A:
Estats Units Extrema dreta
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut