La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)

El BCE manté els tipus en el 4,5% malgrat la frenada de la inflació a la zona euro

El banc central evita donar detalls sobre els seus plans per abaixar els tipus, un gir que podria arribar aquest estiu
Actualitzat
TEMA:
Banc Central Europeu

El Banc Central Europeu ha mantingut avui els tipus d'interès oficials en el 4,5%, tal com la majoria d'analistes preveien. I això malgrat els senyals d'alentiment econòmic de la zona euro i també les bones xifres d'inflació, que suggereixen una frenada de l'espiral de preus. El BCE insisteix que abans de moure fitxa i abaixar els tipus d'interès vol certificar que la inflació ha deixat de ser un problema: avui, a la zona euro, l'IPC és del 2,9%, molt per sota dels màxims.

Ara bé, en el seu comunicat, el BCE admet que la inflació està baixant i que els increments dels tipus d'interès han aconseguit endurir les condicions del crèdit, de manera que això també està contribuint a fer afluixar els preus. D'aquesta manera, el BCE obre la porta a baixar els tipus d'interès, un cop ja aconseguit l'objectiu de frenar l'IPC.

Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

La baixada de tipus, a l'estiu

Al llarg de les últimes setmanes, els mercats financers han especulat amb la possibilitat que les baixades de tipus d'interès arribessin molt més aviat del previst, i que la primera retallada del preu del diner arribaria aquest març. Però des de Davos, Christine Lagarde va punxar el globus de l'especulació i va donar a entendre que el primer pas en aquest sentit no arribarà fins a l'estiu.

L'efecte en l'euríbor

Això té un efecte directe en l'euríbor, que porta baixant des del setembre. Entre novembre i desembre va caure mig punt, fins al 3,679%. Tot això perquè els inversors anticipaven un ràpid gir en la política del BCE, i ben aviat. Però ara, tenint en compte que aquest moviment a la baixa no serà tan immediat com s'esperava, l'euríbor ja no cau amb tanta velocitat, i la mitjana del gener és del 3,625%, molt semblant a la del desembre.

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut