El 15-M surt al carrer per recordar cinc anys d'indignació

Les acampades tornen a Barcelona, a favor dels refugiats i en solidaritat amb els indignats francesos
Redacció Actualitzat

Cinc anys després de les acampades del 15-M, les tendes de campanya tornen als carrers de Barcelona, inspirades pel moviment francès Nuit Debout, contra la reforma laboral, però també per nous motius, com la crisi dels refugiats. Les circumstàncies han fet que la commemoració coincideixi, com llavors, amb una nova cursa electoral. Algunes de les reivindicacions es mantenen, i unes altres les han assumides algunes formacions polítiques, però l'esperit d'aquelles protestes ha impregnat la política espanyola dels últims anys, fins al punt de fer canviar força el mapa polític.

Recordem,que el moviment 15-M va començar a agafar forma a la Puerta del Sol de Madrid es va escampar per tot Espanya amb acampades i assemblees ciutadanes.

Aquest diumenge a la tarda hi ha hagut diverses manifestacions per commemorar l'essència d'un moviment que qüestiona el sistema de partits. Volien recordar, una vegada més, que encara hi ha gent implicada amb els indignats.

Les persones que han anat a la Puerta del Sol i a la Cibeles, a Madrid, i a la plaça de Catalunya de Barcelona creuen que, tot i la pèrdua de visibilitat, l'esperit del 15-M continua viu.

Milers de persones a Madrid i centenars a Barcelona s'han manifestat enmig d'un ambient festiu i reivindicatiu. A la marxa, s'hi han pogut veure representants de les diferents marees i de tot tipus d'associacions. Molts portaven els mateixos cartells i han entonat els mateixos càntics de quan van fer la primera manifestació fa cinc anys.

No s'ha vist cap pancarta de capçalera ni hi havia cap portaveu que s'erigís com a representant de les manifestacions. Volien que l'esperit del 15-M fos totalment assembleari, sense protagonistes. Per això tampoc no hi ha participat ni cap partit polític ni cap sindicat, perquè un dels objectius era que l'oficialitat no s'apropiés d'aquest moment.

Alguns dels participants s'han mostrat decebuts per la participació, esperaven que la manifestació fos més multitudinària.

El 15-M al món

Altres ciutats, 500 a tot el món, també s'han volgut afegir a una commemoració com aquesta i han organitzat les seves manifestacions.

A París, el moviment Nit Dempeus ha aconseguit omplir la plaça de la República, en una jornada en què es vol rellançar el moviment i pressionar el govern perquè retiri la reforma laboral. Però també a favor de la defensa dels drets humans i per la democratització de la vida pública.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut