Escena de la pel·lícula "Los tramposos", en què Tony Leblanc recrea l'estafa de l'estampeta

Detenen 29 persones per enredar gent gran amb les clàssiques estafes de l'estampeta i el "tocomotxo"

Més de la meitat de les les víctimes tenen més de 65 anys
Redacció Actualitzat

Dues estafes tan antigues com el paper moneda i la loteria encara funcionen. Encara que sembli increïble, l'estampeta i el "tocomotxo" encara es fan servir en ple segle XXI i poden arribar a reunir xifres de fins a 11.000 euros.

Ho demostra una operació policial. Han detingut 29 persones d'arreu de l'estat, de Barcelona a Santiago de Compostel·la, passant per Saragossa, Osca, Madrid, Alacant, Múrcia, Guadalajara, Badajoz i Toledo. Se'ls acusa d'enredar amb aquestes dues estafes clàssiques.

S'els atribueixen més de 70 estafes en els últims sis mesos. En una ocasió van arribar a estafar 11.000 euros -5.000 en metàl·lic i 6.000 en joies- a una dona gran de Jaén.

La gent gran, víctima preferida

Més enllà d'aquest grup, la policia recorda que només en el primer semestre del 2014 hi va haver 375 casos de "tocomotxo" i 169 de l'estampeta.

Més de la meitat de les les víctimes tenen més de 65 anys.

Què són?

El "tocomotxo" deu el seu nom a l'expressió "va tocar molt" i consisteix a fer creure a la víctima que un bitllet de loteria fals ha estat premiat. L'estafador convenç la víctima que ell no el pot cobrar i s'ofereix per vendre-li el dècim. 

L'estafa de l'"estampeta" necessita dues persones. Un es fa el ximple i l'altre, el llest. El primer ensenya a la víctima un sobre amb "estampetes" que en realitat són bitllets. L'estafador ximple no els dóna cap valor. L'estafador llest entra en joc i convenç la víctima per comprar les "estampetes" al ximple per un valor inferior al que valen. Al final, a dins del sobre no hi ha diners, sinó papers. 

"Operació Leblanc" 

L'operació policial s'ha batejat amb el nom de "Leblanc" en referència al còmic espanyol Tony Leblanc, que explicava què era l'estafa de l'estampeta en una escena memorable:

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut