Detecten alts nivells de diversos metalls en roba comprada en diferents botigues

Una recerca de la Universitat Rovira i Virgili alerta sobretot de les peces de polièster
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència

Peces de roba que es poden comprar en botigues a preus molt diferents són potencialment perilloses per a la salut. Ho expliquen investigadors de la Universitat Rovira i Virgili després d'analitzar la composició de gairebé 150 peces de roba adquirides en botigues de Tarragona i Reus, des de supermercats fins a establiments de roba de marca.

L'equip format per Joaquim Rovira, Martí Nadal, Josep Lluís Domingo i Marta Schuhmacher, del grup de recerca TecnATox (Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica), han publicat el seu estudi al "Journal of Textile Institution". En aquest treball, asssenyalen que algunes peces serien potencialment perilloses, a través del contacte directe amb la pell, si la persona que les portés ho fes de forma continuada.

Les més destacades són les peces de polièster, un teixit sintètic que s'utilitza, entre altres productes, per a les samarretes esportives. Totes les peces analitzades tenen nivells elevats d'antimoni, si bé només en un o dos casos se superaven els nivells marcats per la legislació. L'antimoni s'utilitza com catalitzador per produir les fibres de polièster i adquireix la forma de residu un cop feta la tela. En contacte amb la pell, pot produir afectacions dèrmiques, però també problemes en el tracte gastrointestinal i en l'aparell reproductor. L'Agència Internacional de Recerca sobre Càncer (IARC) ha classificat el triòxid d'antimoni com un metall possiblement cancerigen per a les persones.

D'altra banda, en les peces de poliamida s'hi han trobat nivells elevats de crom, perquè compostos que contenen aquest metall s'utilitzen com a colorants en la roba negra. El que no s'ha pogut establir -i serà objecte d'un proper estudi- és si aquest element es presenta en la forma hexavalent, que no es pot fer servir com a colorant i és tòxic i cancerigen.

A part de l'anàlisi amb tècniques d'espectrometria de masses per identificar els metalls, també van generar suor artificial per comprovar si aquests es desprenen de la roba i si impregnen la pell. A través del microscopi electrònic, també van detectar nanopartícules de plata i titani.

Els investigadors van estudiar gairebé 30 metalls trobats en els teixits i els seus efectes quan afecten la pell.

Ara volen valorar quins efectes tenen aquestes substàncies en la microflora de la pell, els microorganismes que hi viuen i impedeixen que s'hi instal·lin patògens. Així ho explica Joaquim Rovira:

"Tot i que es desconeixen els efectes tòxics de l'antimoni i de tot el còctel d'additius presents a la roba sobre la microflora, si aquesta microflora es debilita podem tenir problemes de parasitisme d'altres microorganismes que poden provocar alguna malaltia."

Per això, aquest investigador demana certes mesures de prevenció:

"No portar sempre, dia i nit, roba de polièster; rentar la roba abans de portar-la per primer cop, per eliminar els additius mes làbils; portar roba de cotó i de color blanc, que tenen menys càrrega dels elements tòxics analitzats."

Les properes línies d'estudi se centraran a investigar altres substàncies presents en la roba que està en contacte amb la pell, com els retardants de flama i els compostos perfluorats.

L'any 2014, l'Agència de Substàncies Químiques de Suècia va publicar un estudi sobre els teixits, que se centrava sobretot en colorants i n'avaluava el risc per a la salut i per al medi ambient. Concloïa que aproximadament un 10% de les 2.400 substàncies detectades eren un risc potencial per a la salut humana.

ARXIVAT A:
Ciència Salut Contaminació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut