La tòfona, un aliment molt apreciat (Elekes Andor-Wikimedia Commons)

Desxifren el genoma de cinc espècies de tòfones, un dels aliments més apreciats i cars

Descobreixen que cinc espècies comparteixen molts gens, tot i milions d'anys d'evolució independent
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència

Un equip internacional ha desxifrat el genoma de quatre espècies de tòfona, un dels aliments més apreciats i cars. I, comparant aquestes espècies, han descobert que, tot i els milions d'anys d'evolució independent, comparteixen moltes similituds genètiques.

L'equip, encapçalat per Claude Murat i Francis Martin, de l'INRA, Institut Nacional de Recerca Agronòmica de Champenoux (França), van triar quatre espècies diferents: la tòfona blanca del Piemont (Itàlia), la tòfona de la Borgonya (França), la tòfona del porc i la tòfona del desert. Van seqüenciar els seus genomes i els van comparar amb el de la tòfona negra del Périgord (França). L'estudi es publica a la revista "Nature Ecology & Evolution".  

Les tòfones són uns fongs comestibles que es troben sota terra perquè neixen a les arrels de diversos arbres. Per ser descobertes, moltes emeten substàncies aromàtiques que perceben diversos animals. Se les mengen i així dispersen les seves espores i així puguin expandir-se. Per això s'utilitzen alguns porcs i gossos per buscar determinades espècies de tòfones.

Les aromes de la tòfona

Una de les sorpreses que s'han trobat els científics fa referència a aquestes substàncies. Han descobert que, tot i emetre aromes molt diferents, totes les espècies comparteixen una sèrie de gens. Així, l'olor que desprenen no respon a especialitzacions genètiques, sinó que cada espècie faria un ús diferent d'un repertori comú de gens.

Precisament, una de les conclusions de l'estudi és que després de molts milions d'anys d'evolució independent, les diverses espècies de tòfones comparteixen molts gens. Entre aquests, hi ha els que els permeten unir-se en simbiosi amb certes plantes i assimilar nutrients del sòl. També tenen una sèrie de gens que en altres fongs permeten trencar les parets cel·lulars de la planta on viuen.

Falten més recerques per conèixer amb més detall el paper de tots aquests gens. Però, de moment, aquest treball dona llum sobre el desenvolupament de les tòfones. Un coneixement que podria ser útil per aplicar-ho al cultiu de la tòfona, una alternativa econòmica més per als boscos catalans.

Notícia relacionada: Tòfona negra a Gal·les: el canvi climàtic també afecta les delicatessen

 

ARXIVAT A:
Ciència Alimentació Ecologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut