Imatge del film "Passagers du desert", director: Abba Kiari Arimi

Desert del Sàhara, el trajecte més dramàtic per als immigrants africans

Es tracta d'un ruta plena de perills en què la mort acompanya els que somien arribar a Europa
Begonya Grijelmo Actualitzat

La regió d'Agadez és a les portes del Sàhara. Per aquí passen milers de migrants dels països del sud del desert que volen arribar a Líbia i a Algèria; també els que volen travessar el Mediterrani. Sovint, la travessia, en pèssimes condicions, es fa insuperable.

N'és testimoni Tcherno H. Boulama, el periodista que millor ha documentat el drama dels migrants subsaharians. També és activista i cofundador d'Alternatives Espaces Citoyens.    

"Del Sàhara, malauradament, no tenim xifres del recompte macrabre de persones que han mort fent la ruta de la migració."

Un trajecte on només hi ha tres pous d'aigua, controlats per les forces de seguretat. Uns controls que, per als migrants, no només suposen un risc de retorn.

"La gent viatja encara que sàpiga que a la ruta oficial trobarà a les forces de seguretat, que els atacaran, els pegaran i els insultaran, i que també atacaran les dones."

I aquestes fronteres invisibles al mig del desert s'han enfortit els últims anys. Com? Amb inversions milionàries arribades d'Europa. Tot i així, la gent marxa igual.

"Quan la gent està en aquesta situació sovint se senten obligats a llençar-se en mans dels contrabandistes. Els diuen 'jo conec una ruta que no va per on estan les forces de l'ordre; els vorejarem'."

Evitar la ruta oficial pot evitar també que els facin tornar, però això fa el viatge més car i més perillós.

"La gent marxa de nit, en una direcció sovint difícil. I no és fins molts dies o molts mesos més tard que un altre comboi de vehicles es topa amb un cotxe que havia sortit fa temps. És així com sabem que hi ha hagut víctimes."

Justament aquest dijous s'ha sabut que 44 persones van morir de set al desert del Sàhara fa uns dies quan el camió on viatjaven es va avariar enmig de les dunes. Sis supervivents d'aquell comboi ho han narrat a la Creu Roja del Níger. Aquests morts, els han trobat. Molts altres cossos queden, abans que els localitzin, sepultats per la sorra.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut