En els registres es van trobar gran qüantitat de diners en efectiu, armes i cotxes de luxe (EFE/Guàrdia Civil)

Desarticulat un càrtel que movia un terç de la cocaïna a Europa, amb enllaços a Barcelona

L'operació, coordinada per l'Europol, ha acabat amb 49 detinguts a diversos països, 13 d'ells a l'estat espanyol
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drogues

Mig centenar de detinguts a diversos països. És el resultat de l'operació policial "Desert Light", coordinada per l'Europol, que ha aconseguit desmantellar un supercàrtel europeu dedicat al tràfic de cocaïna. Entre els detinguts, hi ha els caps de l'organització, que des de Dubai dirigien les operacions de narcotràfic entre Sud-amèrica i Europa.

En l'operació, la policia ha confiscat més de 30 tones de cocaïna en diversos ports europeus. Fonts policials creuen que aquesta gran organització controlava fins a un terç del mercat d'aquesta droga a Europa.


Els "senyors de la droga", a Dubai

Segons fonts policials, l'operació -feta entre el 8 i el 19 de novembre- marca una fita en la lluita contra el narcotràfic global. Destaquen el fet que a Dubai han estat arrestats sis membres de l'organització, coneguts com els "senyors de la droga", que vivien en aquest país des de feia anys i des d'on dirigien les diverses cèl·lules de la xarxa enmig d'una vida plena de luxes i amb la convicció d'estar en un santuari des d'on es sentien "intocables".  

A Espanya, sota el nom d'Operació Faukas, la Guàrdia Civil ha detingut tretze persones -nou d'elles de nacionalitat espanyola- i ha registrat una vintena de domicilis i empreses a Barcelona, Madrid i Màlaga. A més, hi ha hagut 29 altres detinguts a França, Bèlgica i als Països Baixos. Les agències policials dels Estats Units, el Regne Unit i Bulgària també han participat en l'operació.

Agents de la DEA i la Guàrdia Civil en un dels registres que han fet en diversos domicilis (EFE/Guàrdia Civil)

Segons la policia, aquesta organització havia establert la seva base en aquests països per la importància dels seus ports, que feia servir com a principal porta d'entrada de la droga a Europa.

Precisament, l'operació es va iniciar amb la confiscació d'un contenidor al port de València, el març del 2020, on es van trobar 698 quilos de cocaïna. A partir d'aquí, les policies de diversos països van anar estirant el fil i van acabar identificant els responsables d'haver introduït el contenidor, cosa que els va permetre destapar la xarxa delictiva. 

Durant la investigació, es va comprovar com s'havia establert a l'estat espanyol una organització criminal que estava introduint contenidors amb cocaïna al seu interior a través dels ports de Barcelona, València i Algesires. Aquesta havia format un complex entramat societari d'inversions immobiliàries a la Costa del Sol per blanquejar els beneficis.

Així, s'ha pogut identificar el líder de la banda, un ciutadà britànic vinculat a la Costa del Sol i que va haver d'abandonar Espanya per un intent de segrest. Es va traslladar a Dubai, des d'on continuava dirigint i coordinant les activitats de l'organització, mantenint contactes i negocis amb els 'senyors de la droga'.

La Guàrdia Civil va identificar també el proveïdor de la droga en origen, un ciutadà panameny també instal·lat a Dubai.

En els registres fets per la Guàrdia Civil, s'han localitzat tres armes curtes (EFE/Guàrdia Civil)

Implicat un treballador del port de Barcelona

L'organització de l'estat espanyol tenia dues estructures clarament diferenciades. D'una banda la que s'encarregava de l'extracció de la droga dels ports i de l'altra una responsable del blanqueig de capitals a través de societats Real Estate.

La primera d'aquestes estaria situada entre Barcelona i Màlaga, amb influència directa sobre el port barceloní. La formaven dos ciutadans d'origen búlgar, un d'ells considerat com d'alt valor per l'Europol. Tres eren d'origen espanyol, un d'ells treballador del port, responsable de l'entrada i sortida dels vehicles.

L'altra part estaria formada per persones de confiança del líder de l'organització criminal i tenia el centre neuràlgic a la Costa del Sol. Allà haurien adquirit béns mobles i immobles per valor de 24 milions d'euros, introduint-los així en el circuit econòmic legal.

 

ARXIVAT A:
Policial Drogues
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut