Denuncien dificultats per aplicar l'exempció de dur la mascareta a l'escola per salut

Hi ha famílies que han presentat un certificat mèdic conforme el fill o filla té un problema de salut que, segons la llei, l'eximeix de portar-ne, però encara esperen l'autorització d'Educació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació
A l'escola, la mascareta és obligatòria a partir dels sis anys i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, creu que és millor ser "cauts" davant la possibilitat d'eliminar-la, segons ha dit en una entrevista al 324.

Però hi ha alguns casos excepcionals, de famílies que han presentat un certificat mèdic per un problema de salut del fill que l'eximiria de portar-ne, d'acord amb la llei.

"El meu fill de sis anys té un trastorn general del desenvolupament i de l'espectre autista i no tolera la mascareta", explica Yashmina Benítez, que a començament de curs va presentar un informe de la pediatra i encara no té resposta.

Algunes famílies es queixen que el Departament d'Educació encara no ha autoritzat alumnes com aquest a assistir a classe sense mascareta. "Un organisme superior ha establert unes normes i han de fer una resolució, que encara no ha arribat i no sé quant trigarà", diu Yashmina Benítez.

Núria Pallach també denuncia que "no hi ha voluntat de resoldre" el cas de la seva filla de 12 anys i que "està discriminada per un problema de salut". Fa un mes que no va a l'escola. "No em puc dedicar als meus assumptes o l'economia de la casa, perquè he d'estar per la meva filla", es queixa.

 

Evitar el negacionisme

La llei que fa obligatori l'ús de la mascareta, del 29 de març del 2021, contempla excepcions a l'article 6.2, com tenir algun tipus de malaltia o una discapacitat:

"No serà exigible per a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l'ús de la mascareta o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d'autonomia per treure's la mascareta, o bé presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització."

El protocol del Departament d'Educació demana que en aquests casos es presenti un certificat mèdic. Això evitaria motius ideològics, com el negacionisme de la Covid.

Des del Departament d'Educació, són partidaris de prioritzar la presencialitat a les aules en aquests casos especials. Per això, mentre no arriba la resolució, normalment permet que els alumnes facin classe encara que sigui sense mascareta.

També hi ha casos que tenen resposta i en què es denega assistir a l'escola sense mascareta, com explica l'advocat Víctor Morales: "Hi ha centres educatius que són més flexibles, però quan això arriba a Inspecció o a l'organisme que toqui, és quan hi ha més problemes. En la via administrativa ens trobem que ho desestimen tot".

Altres casos han arribat als tribunals. Abans de començar el curs, un jutjat contenciós administratiu de Barcelona va permetre assistir a classe sense mascareta a un alumne amb problemes de salut.

ARXIVAT A:
Educació Covid-19 Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut