Els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec de la investigació

De mort natural a homicidi: desemmascaren un crim masclista a Viladecans

La mort d'una dona a Viladecans, al juny, un altre cas de violència masclista
Fàtima Llambrich Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

18 de juny del 2019, Viladecans. Alerten el metge. Els Mossos l'avisen perquè un home els ha dit que la parella està a terra morta al pis, en una vivenda de Viladecans. Ella és diabètica. Una baixada de sucre pot donar molts problemes. Els diabètics ho saben, per això solen portar terrossos de sucre a la butxaca o algun caramel, per poder reaccionar ràpid si noten que no es troben bé.

I al pis hi va el metge i els mossos, i parlen amb l'home de 49 anys. Hi ha un agent d'investigació de la comissaria de Gavà que s'ensuma que alguna cosa no encaixa prou bé. No li agrada l'actitud esquiva de l'home quan li pregunta per certs detalls i moments. Percepcions, impressions que s'adquireixen amb els anys d'ofici i que poden ser errònies o poden impulsar una investigació. I el metge fa la seva feina i les comprovacions adients i mira que el cos no té lesions i amb els resultats de l'autòpsia es certifica la mort natural, per hipoglucèmia, per una baixada de sucre en sang. El mosso vol veure el telèfon mòbil de la parella de la dona morta i ell li diu que el seu mòbil no el toca ningú. I, de fet, no és ningú per veure'l i no hi ha cap delicte que l'empari per demanar-ne una ordre judicial ara mateix. No ho saben però la dona ha estat hores patint i no l'han ajudada. S'emporten el cadàver i es dona per tancat l'incident. I aquí hauria d'haver acabat tot. Però els Mossos no se n'obliden i es posen a investigar i comuniquen al jutjat la informació que tenen i la valoració que en fan i van avançant.

Quan tenen indicis que hi ha pogut haver una omissió del deure de socors, que no l'ha ajudada, que podia haver-li subministrat sucre o trucat a una ambulància i no ho hauria fet; poden obrir altres portes, com la intervenció de les comunicacions i pujar aquest esglaó els dona pas a un altre. I traspassen la investigació als Mossos de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Sud, els que s'encarreguen dels homicidis de la zona.

18 de setembre del 2019. Els Mossos detenen un home de 49 anys veí de Viladecans. La jutgessa l'envia a presó per violència masclista, maltractaments continuats i per homicidi.

Hi ha gravacions d'aquell 18 de juny. La dona va patir durant temps, no se l'hauria ajudat tot i demanar-ho i els investigadors sospiten que havia patit maltractaments anteriors. Estes imatges estan al telèfon mòbil del detingut, que hauria presenciat com la dona patia i acabava morint mentre l'estava gravant

El detingut també és diabètic, una informació que hauria obviat comunicar. Segons la investigació, aquest detall també el tenen en compte perquè el fet que sigui diabètic fa que conegui millor la malaltia, els símptomes i les conseqüències que se'n deriven. Podia semblar una mort natural, però no ho era; havia quedat com un fet no delictiu, emmascarat en la malaltia, però ara s'investiga com un crim.

 

Sis dones mortes per la violència masclista

Amb aquest cas, aquest any ja són sis les víctimes de violència masclista a Catalunya, i 74 a tot l'Estat, segons les xifres de feminicidio.net.

Des que l'any 2003 se'n va començar a fer el recompte, al conjunt de l'Estat ja han estat assassinades 1.013 dones per la parella o exparella. Es tracta d'un fenomen estructural.

El telèfon d'atenció per a casos de violència masclista és el 900.900.120. A través del telèfon, s'assessora sobre quines opcions hi ha i quins recursos tenen les víctimes a l'abast.

ARXIVAT A:
Violència masclista
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut