Coronavirus: Nissan, Hyundai i Kia s'aturen al Japó i Corea per falta de peces

Suzuki es planteja obtenir els components de fora de la Xina, i Daimler, Tesla o Ford han allargat les vacances
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'epidèmia del coronavirus no remet a la Xina Segons l'últim balanç, el nombre de morts supera els 900 i el d'infectats els 40.000. Tot plegat, enmig d'una economia paralitzada. Aquest dilluns, moltes indústries havien de reprendre l'activitat després de la festivitat de l'Any Nou, però no ho han fet i això té conseqüències planetàries.

La paràlisi de les fàbriques xineses pel coronavirus repercuteix en la cadena de subministraments mundial. Nissan ha anunciat que atura la producció d'automòbils a la seva planta del Japó per la falta de peces que normalment reben de la Xina. Pel mateix motiu, les sud-coreanes Hyundai i Kia Motors també han suspès l'activitat, mentre que Suzuki es planteja obtenir els components de fora de la Xina.

Altres fabricants de cotxes, com Daimler, Tesla o Ford estan a l'espera de reactivar la producció a la Xina després d'haver allargat les vacances per l'Any Nou xinès a causa de l'epidèmia i obeint les directrius del govern.

Mentrestant, al creuer Diamond Princess, al port de la ciutat japonesa de Yokohama, ja són 135 els passatgers infectats que estan en quarantena. La majoria són d'origen xinès. En aquest creuer, hi van 3.700 persones.


La Xina, paralitzada
 

 

Activitat paralitzada en molts punts de la Xina



A la Xina, l'impacte del virus es nota cada cop més als carrers. A l'àrea especial de desenvolupament al sud-est de Pequín, l'activitat s'ha aturat en sec per culpa del coronavirus.

És el cas d'una família que treballa a l'obra i que hi viu al davant. Són de Heilongjiang, a la frontera amb l'extrem orient rus. No van tornar a casa per l'Any Nou xinès. Ja els feia por el contagi: "No sé quan tornarem a treballar. No sortim, hem acaparat de tot per aguantar sis mesos."

És una tornada de vacances forçades pel coronavirus, que serà progressiva i que afecta tots els sectors econòmics. Poca gent al metro en hora punta. Només els que van tornant i alguns empleats d'empreses dels sectors serveis. Només un petit percentatge va a l'oficina; la resta, molts en quarantena, teletreballen, des de casa.

 

Metro buit en hora punta

 

Pràcticament un mes i mig després que el metge de Wuhan Li Wenliang avisés del coronavirus i les autoritats el silenciessin, el president Xi Jinping, fins ara absent, ha volgut visualitzar que els líders estan al costat del poble. Ha visitat una comunitat de veïns al nord de Pequín i ha assegurat que la Xina derrotarà el coronavirus. Però també ha dit que la situació encara és greu.

ARXIVAT A:
Coronavirus Xina Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut