Les banderes de Rússia i dels Estats Units onegen a l'aeroport de Moscou (Reuters)

Rússia i els Estats Units discrepen sobre Síria en la reunió entre Lavrov i Tillerson

El mandatari nord-americà diu que Putin no ho ha encertat gens "donant suport a l'animal" -referint-se a Al-Assad- i el president rus assegura que la confiança entre els dos països s'ha degradat des que Trump és a la Casa Blanca
Redacció Actualitzat

Síria fa augmentar la tensió entre els Estats Units i Rússia. La visita del secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, a Moscou ha acabat amb el reconeixement del Kremlin que la relació entre els dos països està en el pitjor moment des de la Guerra Freda.

Els efectes del bombardeig nord-americà a posicions del règim d'Al-Assad continuen: si Putin ha dit que les relacions entre les dues potències han empitjorat amb Trump, el president nord-americà ha afegit que aquestes relacions poden estar passant pel pitjor moment.

Diferències diplomàtiques

Després de dues hores de reunió, els caps de la diplomàcia de tots dos països, Rex Tillerson i Serguei Lavrov, han constatat les diferències però han obert la porta a superar-les. "Per superar les barreres es necessiten esforços. Avui, Vladímir Putin ha subratllat que estem centrats en això", ha dit Lavrov.

En el primer cara a cara entre els governs dels EUA i Rússia des que Trump és president, Tillerson ha subratllat que cal "posar fi a la degradació permanent" de les relacions entre "les dues principals potències nuclears".

Trump qualifica Assad d'"animal"

Donald Trump i Vladímir Putin han llançat més llenya al foc aquest dimecres, coincidint amb la cimera dels seus caps de la diplomàcia a Moscou. El president dels Estats Units ha dit que Putin no l'ha encertat gens amb l'aliat que s'ha buscat, en referència al president sirià, Al-Assad, a qui ha qualificat d'"animal". I el president rus ha reconegut que la confiança entre els dos països s'ha degradat des que Trump és a la Casa Blanca.

Amb Trump, pitjor

En declaracions al canal rus de televisió MIR, Putin ha remarcat que les relacions entre els Estats Units i Rússia han empitjorat aquest any amb l'arribada al poder de Trump:

"Es pot dir que la confiança a nivell de treball, sobretot en l'àmbit militar, no ha millorat, sinó que més aviat s'ha degradat"

I també ha carregat contra l'OTAN:

 "Continua immersa en un paradigma d'enfrontament de blocs [propi de la Guerra Freda], tot i que aquesta situació ja s'ha superat (...) Les marques de la Guerra Freda es noten molt a l'OTAN. Es tracta d'una organització molt ideològica, encara que hi hagi declaracions [dins l'Aliança] sobre la necessitat de transformar-se en les condicions actuals"

Al-Assad, un "animal"

Mentrestant, Donald Trump deia a la cadena Fox que Putin s'equivoca d'aliats, en relació amb Al -Assad:

"Si Rússia no hagués entrat i donat suport a aquest animal, no hi hauria un problema ara mateix"

Posteriorment, en una conferència de premsa conjunta amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha qualificat el mandatari sirià de "carnisser". Tot i l'atac recent a Síria, el president nord-americà ha descartat enviar tropes a aquest país. Trump ha justificat la intervenció puntual a Homs:

"Quan veig persones fent servir aquestes horribles armes químiques i veig aquests preciosos nens que estan morts als braços del seu pare o nens respirant amb dificultats per sobreviure... Quan vaig veure això, vaig cridar immediatament el general Mattis[cap del Pentàgon]"

Trump ha defensat la decisió d'atacar una base del règim sirià en represàlia per l'atac químic a la província d'Idlib el 4 d'abril i ha retret al seu antecessor en el càrrec, Barack Obama, que no hagués actuat com ell: "El que vaig fer hauria d'haver-ho fet l'administració Obama molt abans que ho fes jo. Crec que que Síria estaria molt millor."

 

 

En la seva visita a Moscou, Tillerson vol convèncer el Kremlin que retiri el seu suport al règim sirià.

"Rússia pot formar part del futur i tenir un paper molt important. O bé pot mantenir la seva aliança amb aquest grup que creiem que a llarg termini no servirà els seus interessos. Però només Rússia pot respondre a aquesta pregunta."

A propòsit de l'atac químic a Síria, el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, ha fet aquesta nit passada una relliscada notable. Spicer s'ha posat en evidència en una roda informativa quan ha dit que Bashar al-Assad encara és pitjor que Hitler, perquè Hitler no havia fet servir armes químiques. Després ha volgut puntualitzar les seves paraules i encara s'ha ficat més en un embolic. Finalment, el portaveu s'ha vist obligat a admetre l'error i ha demanat perdó a través d'un comunicat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut