Quin és l'origen del cas Altsasu: els advocats ho analitzen

Dos advocats, de la defensa i de l'acusació, expliquen la seva versió dels fets que van passar en un bar a les cinc de la matinada el 2016
Genís Cormand Actualitzat
TEMA:
Altsasu

Quin va ser l'origen del polèmic cas Altsasu? Els acusats -vuit nois i noies- s'enfronten a possibles penes de fins a 50 anys de presó per un presumpte delicte de terrorisme en un judici que ha provocat polèmica i la queixa d'organismes com Amnistia Internacional.

Dos advocats, de la defensa i de l'acusació, expliquen la seva versió dels fets que van passar en un bar a les cinc de la matinada del 15 d'octubre del 2016. Es tracta d'Amaia Izco, l'advocada dels presos del cas, i Rubén Mújica, advocat de l'acusació, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite).

"Amaia Izco: 'En el que coincideixen tots els testimonis amb què hem parlat, alguns dels quals aniran a declarar al judici, és que va ser molt ràpid'.

Rubén Mújica: 'El que no permetrem és que es banalitzi, es frivolitzi l'extraordinària gravetat del que va passar'.

Izco: 'Va ser una baralla de bar. Aquesta és la qüestió'.

Mújica: 'L'agressió que van perpetrar va ser absolutament salvatge'.

Izco: 'Un petit tumult on hi ha gent que estava dins del bar que ni se'n va assabentar'."

Es reconeix una agressió d'uns nois contra uns guàrdies civils de paisà i les seves parelles.

"'Mújica: 'Per perpetrar aquesta agressió primer van haver de cosificar el tinent de la Guàrdia Civil, el sergent i les seves parelles".

Izco: 'El que no va ser va ser és un atac predeterminat i organitzat, sinó una guspira que salta en un moment i provoca una bronca de bar'."

La Policia Foral de Navarra i la Guàrdia Civil fan dos atestats. Cap dels dos parla de terrorisme, segons ha explicat Izco:

"Un delicte ordinari, un delicte d'atemptat a l'autoritat. I si hi ha lesions, són unes lesions ordinàries."

 

Però una associació de víctimes creu que els fets són terrorisme i presenta una denúncia. Es diu Covite i a la denúncia ho relaciona amb ETA i el seu entorn.

"Izco: 'L'Audiència Nacional ho accepta: 'Hi estic d'acord'. Està d'acord amb una opinió que té Covite quan li diu a la Guàrdia Civil que li faci un informe sobre la naturalesa terrorista d'aquests fets'.

Mújica: 'Que aquestes vuit persones siguin jutjades per un delicte de terrorisme no significa que hagin de ser forçament condemnades per un delicte de terrorisme'."

 

 

Rubén Mújica és l'advocat de Covite. Fill del polític socialista assassinat per ETA, creu que al judici se sabrà amb exactitud què va passar.

"Aquí el que hi ha hagut ha estat una persecució totalitària d'uns veïns embrutits respecte a tots aquells que tenien idees dispars i diverses".

Izco alerta que això "li pot passar a tothom".

"Si és possible que una bronca de bar sigui qualificada de terrorisme, què no pot passar? A tothom."

L'advocada de dos acusats denuncia indefensió després que han rebutjat proves.

El cas Altsasu continua situant el delicte de terrorisme en plena actualitat. El gran debat que hi ha ara és si s'està fent un abús desproporcionat del Codi Penal en aquest cas. Altsasu és, de fet, el centre de diversos debats: la polèmica reforma de l'article de terrorisme i la proporcionalitat judicial.

ARXIVAT A:
Altsasu
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut