Les burilles són el residu i el contaminant més comú del món (Pixabay)

200 euros de multa per a qui llenci burilles a terra a Brussel·les

La capital belga posarà en marxa una campanya, el 2020, per reduir les burilles, que són una tercera part dels residus recollits pels escombriaires
Redacció Actualitzat
TEMA:
Contaminació

Multes de 200 euros per llençar una burilla a terra. Aquesta és una de les mesures amb què, a partir de l'any que ve, la ciutat de Brussel·les vol reduir els milions de puntes de cigarret que cada dia embruten els carrers, contaminen i donen mala imatge.

Es calcula que, a tot Bèlgica, cada dia es llencen al terra uns 10 milions de burilles, la majoria de les quals acaben als carrers de la capital.

Aquest 2020, per intentar evitar-ho, la regidoria de Neteja, en mans d'Els Verds, posarà en marxa una campanya de conscienciació sobre l'abast del problema.

Les multes en són una part. La regidora Zoubida Jellab, impulsora de la campanya, diu que tenen finalitat dissuasòria, i no recaptatòria.

 

L'Ajuntament de Brussel·les vol fer desaparèixer els milions de burilles que embruten cada dia la ciutat (Pixabay/Walkerssk)


Per ajudar els fumadors de la capital de la UE a no embrutar, la campanya també inclou la instal·lació d'un centenar de cendrers pels carrers, en pals de senyalització, i el repartiment de cendrers de butxaca per poder guardar-hi la burilla sense problemes allà on sigui.

També es reforçarà la plantilla de vigilants. Actualment són sis i passaran a ser nou.

Com que segueixen sent pocs, la policia també podrà multar els fumadors bruts.

 

Dos homes fumen a la terrassa d'un bar (Pixabay)

 

L'Ajuntament de Brussel·les, d'altra banda, ja ha instat les empreses tabaqueres a assumir el cost econòmic de la neteja dels carrers causat pel consum de tabac, perquè les puntes de cigarret són una tercera part dels residus recollits pels escombriaires.

De fet, les burilles són el residu i el contaminant més comú del món sencer. Jellab recorda que "contenen entre 2.000 i 4.000 elements químics que acaben al carrer o en el clavegueram, però sabem que podrien reciclar-se".

 

 

Precisament per promoure'n el reciclatge, la campanya de l'Ajuntament de Brussel·les també inclou un acord amb una empresa "start-up" que es dedica a reciclar.

Segons un estudi publicat per la Comissió Europea, es calcula que una punta de cigarret pot contaminar entre 500 i 1.000 litres d'aigua, i necessita almenys 12 anys per desintegrar-se. També se sap que són el principal contaminant de mars i oceans i que la seva presència altera el creixement de les plantes.

 

Una noia fuma al carrer (Pixabay)

 

En paral·lel a aquesta iniciativa de la ciutat de Brussel·les, el 2020 també entrarà en vigor, a tot Bèlgica, l'obligatorietat d'unificar l'aspecte dels paquets de tabac, que hauran de ser d'un color neutre i fosc.

Aquesta mesura per fer el tabac menys atractiu ja està en vigor en països com França, Austràlia o Nova Zelanda.

Bèlgica, en canvi, paradoxalment, ha estat l'últim país de la Unió Europea a retardar l'edat legal per comprar tabac fins als 18 anys. Fins aquest 31 d'octubre encara ho podien fer legalment els menors d'edat que feien els 16 anys.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Contaminació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut